Србија

Министар одбране најавио: Покрећемо иницијативу о обавезном служењу војног рока

  • 04.01.2024. 09:46

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је за Хепи телевизију укидање суспензије војног рока у Србији.

- Веома битно је да су одлуком Владе и предсједника државе од 1. јануара за 10 посто веће плате, а 2023. године смо завршили далеко јачи што се тиче војне опреме и нивоом обучености људи. Све то ће бити једна од кључних тема када се крајем мјесеца подносимо извјештај предсједнику. Крајем јануара имамо један дугачак и детаљан састанак. Оно што желим да кажем ексклузивно, Генералштаб ВС ће данас покренути иницијативу ка предсједнику Србије, као врховном команданту, а потом кроз ширу расправу ка Народној скупштини, да се укине одлука о суспензији обавезног служења војног рока, односно да поново реактивирамо законске одредбе, закон који дефинише обавезно служење војног рока. С тим што је приједлог Министарства одбране, и о томе да војни рок не буде дужи од четири мјесеца - најавио је.

Како је рекао, то је се ствар стручних служби, Министарства одбране.

- Зашто је наша иницијатива да се активира? Зато што је извршена процјена безбједности у држави. Послије 13 година ми имамо потребу за потребом попуњавања резервног састава. Нама је 13 генерација изашло из састава ВС, није било обавезног војног рока. Наше безбједносне потребе је да имамо нове регруте који је увијек спреман да чува државу. Разумијемо безбједносне ризике. То није само потреба која је карактеристична за Србију, многе европске државе активирају обавезни војни рок - истиче Вучевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.