ATV

Zubin Potok, Leposavić, Zvečan

Nastavljeni protesti Srba na KiM, stanje mirno

 • Извор: Агенције
 • 03.06.2023. 09:18

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu jutros je okupljen manji broj građana.

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbjeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština.

Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave.

U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi spriječili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju.

To je bio jedan od zahtjeva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

Građani na protestima u tri opštine zahtijevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na sjeveru Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe zahtijvaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima.

Tom prilikom povrijeđeno je više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Od Srba uhapšenih poslije sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru.

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.