Руски представник

Небензја: Османи нема право на делегацију, прекршила правила СБ УН

  • Извор: Агенције
  • 22.04.2024. 18:16

Предсједник привремених институција Вјоса Османи позвана је у Савјет безбједности као говорник и нема право на делегацију, изјавио је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја.

Он се јавио за ријеч након што је Османијева завршила своје обраћање, а предсједник Србије Александар Вучић скренуо пажњу на то да је она као своју делегацију довела жене које је представила као "жртве српске полиције на Косову и Метохији" и да је тиме прекршила правила Савјета безбједности УН.

Небензја је рекао да би остатак "делегације" барем требало да сједи у другом дијелу сале, а не тачно иза говорника.

Вучић је истакао да је Османијева, осим тога што је против правила довела "делегацију", све вријеме говорила о наводним српским злочинима од прије 25 година и да се ни у једном тренутку није осврнула на шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика којем је посвећена данашња сједница.

Османијева је довела на сједницу Савјета безбједности УН жене које су, како тврди, "силоване" да свједоче о наводним српским злочинима.

Предсједавајућа Савјету безбједности УН и стална представница Малте при УН Ванеша Фрејзер отворила је сједницу о шестомјесечном извјештају Унмика о Косову и Метохији, али је убрзо услиједило њено краће одгађање, јер је, како је појаснила, цијела делегација Приштине задржана на улазу због УН процедура.

Фрејзерова је након вишеминутне паузе и провјере информација које је добила налгасила да је ријеч о протоколу УН, због који су неки учесници задржани на улазу. 

Пратите нас и путем Вибера