Ivica Dačić

Neprimjeren odgovor crnogorske Vlade na molbu predsjednika Srbije

  • 14.06.2019. 11:04

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je neprimjeren odgovor crnogorske Vlade na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori i da takvi postupci mogu izazvati velike probleme.

Nakon što je Vučić zamolio crnogorske vlasti da ne donose zakon o slobodi vjeroispovijesti, a iz crnogorske Vlade poručeno da zvanična Podgorica sama odlučuje, Dačić napominje da Crna Gora godinama unazad pokušava da na antisrpskim stavovima gradi položaj i međunarodni identitet. 

On je za RTS rekao da Beograd može da protestuje i na prijateljski način proba da utiče, ali da Crna Gora to tumači kao miješanje u unutrašnje stvari, a miješala se u unutrašnje stvari Srbije kada je priznala samoproglašeno Kosovo. 

Dačić naglašava da je bilo mnogo odluka crnogorskih vlasti u tom svjetlu, te da priznanjem nezavisnosti Kosova Crna Gora nije išla samo protiv srpskih, već i crnogorskih interesa. 

On je naveo da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba, ali da ih tamo doživljavaju kao antidržavni element. 

Dačić kaže da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu ratovale, te podsjetio na proglas kralja Nikole Petrovića "Živjelo naše milo srpstvo!". 

On je rekao da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom, te zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi. 

"Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas?", rekao je Dačić. 

On je apelovao da Crna Gora ne ide tim putem, napominjući da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posljedice u odnosima dvije zemlje i da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori to ne podržava. 

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od Srpske pravoslavne crkve? Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", poručio je Dačić. 

Crnogorska Vlada nedavno je usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim je predviđeno da će biti prepoznati kao državna imovina svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. 

Vučić je juče uputio usmenu molbu vlastima u Crnoj Gori da ne donose zakon o slobodi vjeroispovijesti jer bi svako ugrožavanje imovine SPC u toj zemlji vodilo stvaranju loših odnosa Srbije i Crne Gore. 

On je naglasio da Srpska crkva vijekovima postoji na tom tlu i nije zaštita i utočište samo srpskom narodu, već i mnogima koji se osjećaju kao Crnogorci i kao pripadnici drugih nacionalnosti. 

Iz crnogorske Vlade su zahvalili Vučiću na savjetima, te poručili da Crna Gora sama donosi svoje odluke. 

"Zahvaljujemo predsjedniku Vučiću za savjete, ali ga podsjećamo da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira zakonodavni okvir vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u cjelini. Mi nemamo, niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke", navedeno je u odgovoru Službe za odnose sa javnošću crnogorske Vlade na pitanje portala "CdM" da prokomentarišu molbu predsjednika Srbije. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.