Министарство спољних послова

"Нетачне тврдње Грлић Радмана да се ради о реципрочним мјерама"

  • Извор: Агенције
  • 21.11.2023. 17:57

Министарство спољних послова (МСП) Србије саопштило је данас да су нетачне тврдње шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана и МВЕП Хрватске да се ради о реципрочним мјерама према српском конзулу у Амбасади Србије у Загребу и позива МВЕП да, како наводе, уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа двије државе, умјесто што својим потезима додатно подрива добросусједске односе и мир и стабилност у региону.

У саопштењу МСП се истиче да српски конзул својим дјеловањем у Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове.

"Такође, овим путем желимо да истакнемо да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године и захтијевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два мјесеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције“, наводи се у саопштењу српског МСП-а.

Хрватска одговара: Протјерује српског дипломату

Хрватска одговара: Протјерује српског дипломату

МСП, наводи се, одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.

"У случају српског конзула Петра Новаковића, нема никаквих доказа, док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера ријеч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавијештена“, наводи се у саопштењу.

Хрватски дипломата проглашен за персону нон грата у Србији

Хрватски дипломата проглашен за персону нон грата у Србији


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: