ATV

Zna se i zbog čega

Od septembra cijene svinjetine i piletine idu u nebesa

 • Извор: Курир
 • 29.08.2023. 09:55

U srpskim mesarama i marketima od septembra se očekuje poskupljenje svinjetine jer je u Evropskoj uniji cijena ove vrste mesa skočila za čak 40 odsto zbog afričke kuge, upozoravaju agroekonomisti.

Zbog ove zaraze na našim farmana je eutanazirano oko 1,5 odsto svinja, ali poznavaoci najavljuju da se nestašica ipak može očekivati na jesen, što bi dodatno moglo da podigne i cijene drugih vrsta mesa.

Velika kriza

Agroanalitičar Branislav Gulan potvrđuje za Kurir da potrošači u Srbiji od septembra mogu da očekuju poskupljenje jer je naš stočni fond u velikoj krizi.

Amerika će biti pogođena: Mobilisana nacionalna garda!

Amerika će biti pogođena: Mobilisana nacionalna garda!

- Statistika pokazuje da mi imamo prijavljeno oko 2.700.000 grla, a zapravo ta brojka, prema riječima stočara, ne dostiže ni dva miliona. Drugih vrsta mesa još uvijek imamo dovoljno, ali svinjsko smo prinuđeni da uvozimo - objašnjava Gulan i dodaje:

- Trgovci će poskupljenje odrediti na osnovu kupovne moći naših ljudi, sve dok ima potražnje, iako imamo poskupljenje, cijene će još više ići nagore. U Srbiji je pala potrošnja svinjetine po glavi stanovnika na 16 kilograma godišnje, što je znak krize, ali je zato skočila potrošnja piletine na 18 kilograma godišnje. Zato će sa ovim poskupljenjem dodatno poskupjeti i ostale vrste mesa. Skočiće i cijena junetine, koju koristimo oko tri kilograma po stanovniku godišnje, dok ribu jedemo isto oko tri kilograma.

Vjetar lomio stabla u Banjaluci

Vjetar lomio stabla u Banjaluci

Gulan ističe i da svaka srednje razvijena zemlja treba da ima onoliko svinja koliko ima stanovnika.

- Danska, na primjer, na pet-šest miliona stanovnika ima 32 miliona svinja, a mi na 6,6 miliona građana ni dva miliona.

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) rekao je za RTS da, bez obzira na to što su troškovi uzgoja svinja skuplji i što je generalno sama proizvodnja skuplja, oni koji se bave prodajom svinjskog mesa će svakako imati u vidu kolika je kupovna moć stanovništva posljednjih šest mjeseci.

Irina Vukotić dala otkaz na Pinku

Irina Vukotić dala otkaz na Pinku

I Žarko Malinović iz Ministarstva trgovine kazao je da je očigledno da na našem tržištu i za krajnju potrošnju i za preradu nemamo dovoljno mesa.

- Mi kao zemlja u smislu prerađevina ostvarujemo prije svega u zemljama Cefte ozbiljan izvoz i zbog toga je važno da prilikom formiranja politike vodimo računa o tome da deregulacijom uvoza ne ugrozimo domaće proizvođače - kazao je Malinović.

Meteorolog objavio prognozu za početak jeseni

Meteorolog objavio prognozu za početak jeseni

Kilogram svinjetine u Beogradu trenutno košta od 800 do 900 dinara, svinjski but bez kostiju od 800 do 1.200 dinara, a svinjski file čak 1.400 dinara. Što se tiče junećeg buta bez kostiju, kilogram košta od 1.200 do 1.350, a pileći file je u većini marketa koštao 820 dinara za kilogram, dok je sada 860 dinara. Pileće grudi su pak nešto jeftinije i iznose od 490 do 630 dinara.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.