Milorad Arlov

Odbor za pomoć Kosmetu - oštra osuda zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM

  • Извор: РТРС
  • 25.12.2022. 18:28

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiju oštro je osudio odluku Prištine da zabrani Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju vjersku posjetu.

- Danjašnjom odlukom Prištine da zabrani Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju vjersku posjetu Kosovu i Metohiji i dolazak svojoj kući u Pećku Patrijaršuju u kojoj je prije nešto više od dva mijeseca položen u tron Pećki i ustoličenje u Patrijarha prevazilazi sve necivilizovane norme i osude na ovu tešku povredu ljudskih, vjerskih sloboda kretanja. pogotovo za najveći vjerski praznik pravoslavni Božić i Hristovo rođenje - naveo je u saopštenju predsjednik Odbora Milorad Arlov.

Arlov je naveo da je ovo udar na srpski narod, srpsku vjeru i pravoslavnu Crkvu posebno na Kosovu i Metohiji gdje postoji na stotine pravoslavnih hramova i crkava i kolijevka je Srpske Pravoslavne Crkve više od osam vijekova.

- Nikada do sad nijednom patrijarhu nije zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju, a bilo je i ratova i teških vremena kroz dugu i tešku srpsku istoriju - dodaje Arlov.

On je osudio, kako kaže, nepotrebnu i necivilizovanu zabranu jednom vjerskom poglavaru da posjeti svoju kuću Pečku Patrijaršiju koja se događa u 21. vijeku u skoro centru Evrope.

- Ovo je veoma loša i teška poruka već tako narušenom miru na Kosovu i Metohiji ne samo Srbima nego i Albancima koji bi trebali zajedno nastaviti suživot. Imaju li Srbi pravo života, kretanja, posjete i vjerske psjete na Kosovu i Metohiji pitanje je ovo poslje ove zabrane. Kao čovjeku kome je do sad osam puta nepravedno zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiji i zabrana je na snazi, a trebao bi za nekoliko dana posjetiti Kosmet i podijeliti 1.000 paketića srpskoj djeci shvaćam kolika je nepravda i težina nanesena našem Patrijarhu i našoj crkvi i srpskom narodu - istakao je Arlov.

Pozvao je sve sve međunarodne faktore, političke prestavnike, ambasade, KFOR, EULEKS, UNMIK, OEBS i mnoge duge koje imaju sjedište u Prištini i Kosovu i Metohiji da urazume Prištinu i da, kako kaže, povuče i stavi ovaj necivilizovani čin van snage i dozvoli Patrijarhu i svim srbima vjersku i humanitarnu posjetu hramovima i srpskom narodu na Kosmetu.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.