Milovan Drecun

"Opasno što je dron snimao kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu, možda planiraju diverziju"

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2022. 10:23

Opasno je što je dron, koji je oboren u širem rejonu Kopaonika, snimao kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu u Srbiji, jer to ukazuje da možda neko želi da isplanira neku diverziju, odnosno terorističku akciju nad tim objektima ili ljudstvom, ocijenio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je naveo da će se uvidom u video-snimak oborenog komercijalnog drona, koji je korišćen za špijuniranje vojnih objekata Vojske Srbije i prikupljanje informacija od bezbjednosnog vojnog značaja, vidjeti šta je snimao i s kojim namjerama.

On za RTS ističe da je domet ovakvih dronova do pet kilometara, te da je operater morao biti blizu administrative linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Dronove poput ovih koji je oboren, kaže Drecun, mogu da koriste pojedinci, kriminalne grupe, šverceri narkotika, ljudi, ali i prištinske vlasti.

"Može da ih koristi sama Priština, takozvane kosovske bezbjednosne snage, kosovska policija. Sve je moguće. Ali je pitanje cilja zašto se prikupljaju te informacije", rekao je Drecun.

On je napomenuo da Priština planira da nabavi više bespilotnih letjelica, i vojnih i izviđačkih, da je dogovorena nabavka osam turskih "bajraktara", te istakao da informacije ukazuju da od maja na sjeveru Albanije, u bivšoj bazi terorističke OVK "Bajram Curi" turski instruktori obučavaju operatere iz takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga.

Drecun ocjenjuje da je bezbjednosna situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom veoma složena sa potencijalom za izazivanje incidenata i sukoba, te da posebno zabrinjavaju aktivnosti specijalnih parapolicijskih jedinica na sjeveru pokrajine, jer su napravljene nove baze.

On napominje da ovo nije prvi put, te da su dronovi sa teritorije Kosova i Metohije u više navrata ulazili u centralnu Srbiju, da se koriste i za krađu šume, kako bi vidjeli raspored srpske policije.

"Koristili su ih kada su otkrili lokaciju Kiževa, gdje su poslije vršena iskopavanja jer se sumnjalo da se tu nalaze tijela nestalih Albanaca", kaže Drecun.

On navodi da ovo nisu vojni dronovi i da ih ne treba povezivati sa Kforom, koji koristi vojne bespilotne letjelice, barem jednom mjesečno, da izvide situaciju, kao i da ova misija zna šta se dešava sa obje strane, budući da je na snazi i vazdušna zona bezbjednosti.