Блед

Орбан: Србија је потребнија нама него ми њој, бојим се да ћемо је изгубити

  • Извор: н1инфо.хр
  • 11.02.2024. 15:33

Европска унија не може разговарати о својој будућности и европском идентитету без Србије, чије је чланство у ЕУ геополитички интерес, рекао је у сриједу мађарски премијер Виктор Орбан на Бледу у Словенији.

“Србија нам треба због геополитике”, рекао је мађарски премијер на Бледском стратешком форуму, панелу који се фокусирао на будућност Европе.

“Србија је кључна. Без Србије као чланице ЕУ не може се разговарати о сигурности или уопште о европском идентитету. Нама је чланство Србије у ЕУ потребније него Србији. Ако не интегришемо Србију што је прије могуће, изгубићемо је”, закључио је Орбан, преноси "Н1".

Предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је панелу као једини представник земље изван ЕУ, уз шест премијера ЕУ, укључујући хрватског премијера Андреја Пленковића.


Жељезнице демантовале Станивуковића: Чека се да испуните обавезе

Жељезнице демантовале Станивуковића: Чека се да испуните обавезе

Вучић је рекао да је Србија била ентузијастична у процесу приступања ЕУ, али да тог ентузијазма више нема.

“Пронашли смо властите начине за превладавање економских проблема и створили властите механизме”, рекао је.

Нагласио је да је земља и даље у потпуности предана свом европском путу, али да "мора преживјети и побољшати услове живота својих грађана".

Вучић замјера ЕУ, коју је описао “као најбоље мјесто за живот на свијету”, што не награђује напредак земаља кандидата када испуне неке од критеријума за чланство.


Прољеће или ипак зима: Познати метеоролог објавио прогнозу до марта

Прољеће или ипак зима: Познати метеоролог објавио прогнозу до марта

“Сјеверна Македонија је промијенила име, дата су јој обећања да ће се покренути преговарачки процес, је ли се то догодило?”, упитао је говорећи о спору око имена Сјеверне Македоније с Грчком и чињеници да покретање њених преговора о приступању сада блокира Бугарска.

"Не жалим се, само говорим истину и ми смо тога свјесни", рекао је.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел рекао је на панелу да је ЕУ, свјесна да мора бити видљивија у Србији, повећала улагања у ту земљу, што је Вучић потврдио.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.