"Voz mi je ubio sina u mraku"

Otac nastradalog dječaka (3): "Izgubio sam jedinca, otac teško da će da preživi"

  • Izvor: novosti.rs
  • 02.12.2021.09:27

Putni prelaz preko pruge u Lugavčini, gdje mi je nastradao sin, a otac teško povrijeđen, nema rampu, niti ima svjetlosnu signalizaciju. Ni lokomotiva nije imala svijetla. Tamo je bio mrkli mrak. Šta da pričam? Izgubio sam jedinca, a moj otac teško da će da preživi - svjedoči, za "Novosti", Dejan Aničić iz Vranova, otac malog Aleksandra (3), koji je poginuo na putnom prelazu u Lugavčini kod Smedereva, kada je voz naletio na automobil kojim je upravljao njegov djed Zvonko (50).

Kako se dogodila užasna tragedija, koja je zadesila porodicu Aničić iz Vranova, još se ne zna pouzdano.

Djed i unuk su se te večeri, kako su saznale Novosti, vraćali sa proslave rođendana, i trebalo je u povratku da svrate kod mališanove majke koja živi u Lugavčini. Roditelji nastradalog dječaka ne žive zajedno, pa je mališan malo bio kod oca, a malo kod majke.

Na putnom prelazu lokalnog puta u Lugavčini i pruge Mala Krsna - Velika Plana, teretna kompozicija sa 39 praznih vagona, koja je saobraćala iz Radinca za Brasintu, naletjela je na automobil.

Ekipe Hitne pomoći prevezle su dječaka i njegovog dedu u smederevsku bolnicu, ali je Aleksandar, nažalost, na putu do bolnice preminuo. Ljekari su pokušali reanimaciju, ali bez uspjeha, rečeno je u bolnici "Sveti Luka" u Smederevu.

Djed Zvonko je sa teškim, višestrukim povredama, prebačen tokom noći u Urgenti centar u Beogradu, i život mu i dalje visi o koncu. Ima višestruke prelome lobanje, karlice i povrede unutrašnjih organa.


Otac dječaka, slomljen od bola, svjedoči da je na mjesto nesreće došao pola sata kasnije.

- Rekli su mi da je nakon nesreće mašinovođa pobjegao i da ga je policija tražila. Ako je tako, pitam se zašto? - potreseno priča Aničić.

- Lokomotiva nije imala svijetla, a tamo je ionako neosvjetljeno, potpuni je mrak, ništa se ne vidi, a kažu da je prelaz obilježen. Otac zato nije vidio voz. To je prelaz opasan po život i tražiću da nadležni utvrde ko je kriv za smrt mog sina.

Prema tvrdnjama iz preduzeća "Srbija kargo", koje se oglasilo nedugo nakon tragedije, putni prelaz je obezbijeđen i to vertikalnom drumskom signalizacijom, odnosno Andrejinim krstom i znakom "stop".


Tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, koja je obavila uviđaj, potvrdila je da prelaz nema branike, već samo Andrejin krst. Ona ne može da govori o detaljima niti krivcima, i kaže da će istraga biti nastavljena, i da će vozila ići na vještačenje.


MAŠINOVOĐA UPOZORAVAO

Komisija željeznice za isleđenje vanrednih događaja još nije završila posao, a na pitanja "Novosti" o odgovornosti i postupanju mašinovođe, iz preduzeća "Srbija kargo" kažu da je sve bilo po propisima.

- Mašinovođa je postupio na propisan način, odnosno u potpunosti u skladu sa saobraćajnim i signalnim pravilnikom, najavio je svoje približavanje putnom prelazu zvučnim signalom. Isleđenje koje radi zajednička železnička komisija je još u toku - navodi Tanja Čvorović, iz "Srbija kargo a. d.".


Tagovi: