U Ruskom domu

Otkrivena bista Primakova: Vučić podsjetio na njegov zaokret iznad Atlantika

  • 04.11.2019. 16:47

Uz intoniranje himni Srbije i Rusije u Ruskom domu otvorena je bista Јevgenija Primakova, bivšeg ruskog premijera. Bistu je u otvorila njegova udovica Irina, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je poručio da je Primakov ostavio nizbrisiv trag.

Predsjednik Srbije je naveo da će on ostati zapamćen i van granica Rusije, podsjetivši na njegov zaokret iznad Atlantika.

"Taj gest je značio potpuni zaokret u ruskoj politici", dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima snaga Rusije onda i sada se ne može uporediti, ali je i u tim uslovima on činio sve da zaštiti nacionalne interese.

"Uvjeren sam da će njegovi djelo služiti kao putokaz budućim generacijama", istako je on i čestitao praznik Rusiji.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je, pozdravljajući okupljene, rekao da je Primakov bio velika ličnost i kao diplomata, naučnik, humanista.

"Predsjednik Putin je rekao da je Primakov bio veliki građanin Rusije. Imao sam sreću da radim sa Primakovom", rekao je ambasador.

"Čitava dijelatnost Primakova je u vrijeme Dejtona bila prožeta brigom za interese srpskog naroda i za položaj Rusije", prisjetio se Bocan Harčenko.

Istakao je da je Primakovljev koncept multipolarnog svijeta sada zaživio. Primakov je bio, dodao je, jedan od autora rezolucije 1244 koja je i danas oslonac za Srbiju.

Sergej Stepašin, bivši premijer i prijatelj Primakova, rekao je da je Primakov i danas jedan od najpopularnijih ljudi.

Podsjetio je da je Primakov promijenio vektor spoljne politike Rusije, i praktično spasio Rusiju od ekonomske propasti.

Primakov je, dodao je, učinio sve što je u njegovoj moći da pomogne Јugoslaviji.

Prema riječima Stepašina, to što se desilo Јugoslaviji i za Rusiju je bila velika lekcija.

Među počasnim gostima su ruski i srpski zvaničnici, ugledni predstavnici društvenih i kulturnih krugova dviju zemalja, rusko-srpskih poslovnih organizacija.

Bronzana bista je rađena uz saglasnost i učešće porodice Primakova. Autor je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.

Ideja da se bista postavi u Srbiji nije slučajna. Јevgenija Primakova Srbi smatraju za velikog i osvjedočenog prijatelja, a to dokazuje i podrška koju je pružio srpskom narodu u najtežim vremenima.

"Pokazao je, u tim teškim trenucima, ono što mogu samo velikani, kako je dovoljan jedan gest, koji će služiti kao putokaz budućim pokoljenjima", izjavio je u svom obraćanju prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom smrti istaknutog naučnika, diplomate i društvenog radnika.

Јevgenije Primakov je rođen 29. oktobra 1929. godine u Kijevu. U periodu od januara 1996. do septembra 1998. bio je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije. Autor je koncepcije "mnogopolarnog svijeta". Od septembra 1998. do maja 1999. obavljao je dužnost predsjednika Vlade Ruske Federacije. Čuven je njegov demarš 24. marta 1999. godine, poznat kao "zaokret iznad Atlantika" ili "petlja Primakova".

Primakov je tada bio premijer. Kada je u avionu saznao da su snage NATO-a počele bombardovanje Јugoslavije, odlučio je da u znak solidarnosti sa jugoslovenskim narodom otkaže svoju posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i iznad Atlantskog okeana naredio da se njegov avion okrene i vrati u Moskvu.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм