Odata počast

Otkrivena spomen-bista heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću

  • Извор: Sputnjik
  • 28.01.2023. 17:20

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević otkrio je danas u Bačkom Dobrom Polju spomen-bistu potpukovniku Goranu Ostojiću, stradalom načelniku štaba 63. padobranske brigade, zajedno sa Marinom Ostojić suprugom stradalog heroja sa Košara.

Obraćajući se prisutnima, Vučević je rekao da je čast, ponos, ali i velika odgovornost govoriti pred "istinskim junacima koji su časno ispunjavali svoju vojničku zakletvu" i dodao da su "slabe naše riječi za njihova djela“ i da je teško govoriti o nekome "ko je bio hrabar i hrabriji od najhrabrijih, junak nad junacima".

- Naša obaveza kao država Srbija je da se ovo nikada ne zaboravi i da nemamo opet protok vremena od gotovo 25 godina, a da se ne sjetimo svojih heroja ili da to tiho i stidljivo govorimo ili da pokušaju ponovo da nam izbrišu sjećanje i pamćenje na ono što smo i ko smo - naglasio je Vučević, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Prema njegovim riječima, potpukovnik Goran Ostojić Ostoja bio je jedan od najboljih mladih oficira u nekadašnjoj Vojsci Savezne Republike Јugoslavije, a sudbina je učinila da ode u večnost i legendu "kao najveći patriota, div, junak velikog srca, najhrabriji među najhrabrijima".

- Poginuo je tog prokletog 28. jula 1998. godine u rejonu Јuničkih planina, u blizini nadaleko čuvene, sada i epski opjevane, karaule Košare. Poginuo je komandujući najboljima među najboljima, svojim vojnicima čuvene i slavom ovjenčane 63. padobranske brigade. Poginuo je naš Ostoja sprečavajući ilegalno naoružavanje šiptarskih terorista i njihovo ubacivanje iz Albanije na Kosovo i Metohiju. Neka je vječna slava svim junacima, svim jurišnicima i svim oslobodiocima u svim oslobodilačkim ratovima u kojima je učestvovala naša otadžbina i naš narod. Neka živi naša jedina otadžbina, slobodna, suverena i nezavisna Srbija - rekao je Vučević.

Predsjednik opštine Vrbas Predrag Rojović istakao je da je opština rado prihvatila inicijativu Udruženja veterana 63. padobranske brigade za podizanje spomen-biste heroju sa Košara u njegovom rodnom selu i na taj način mu oda počast.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм