Sutra služi liturgiju

Patrijarh Porfijire stigao u Pećku patrijaršiju

  • Извор: СРНА
  • 28.06.2023. 21:47

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Pećku patrijaršiju, gdje će sutra služiti liturgiju.

U patrijarhovoj pratnji su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić.

Patrijarh Porfirije će se sutra, nakon liturgije, sresti sa svojim stipendistima iz Fonda "Privrednik" i Zadužbine Sime Igumanova, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Iz SPC ističu da patrijarh Porfirije gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji, ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

Patrijarh Porfirije u manastiru Gračanica

Patrijarh Porfirije u manastiru Gračanica

"U Peći sam mnogo manje u rukama držao knjigu, jer sam i svjesno i intuitivno osjećao da sam na mjestu na kojem se stvarala istorija naše crkve i naroda, da su tu na mermernom prestolu Svetog Save sjedili arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsjedavali saborima. Tako sam nedavno, kada sam boravio u ovoj patrijaraškoj stavropigiji, dugo stajao pred kivotom prvog srpskog patrijarha Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je donosio u buri okolnosti u kojima je živeo", napisao je nedavno patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na Vidovdan, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Kosovskog boja do danas.

Patrijarha Porfirija juče je u Manastiru Gračanica dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije sa još četvoricom episkopa, monaštvom i sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.