Teslina naučna fondacija iz Filadelfije

Patrijarhu Porfiriju uručen Orden Nikole Tesle

  • Извор: СРНА
  • 30.09.2022. 13:58

Predstavnici Tesline naučne fondacije iz Filadelfije danas su u Beogradu uručili Orden Nikole Tesle njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Patrijarh srpski je poručio da bi trebalo da Tesla bude inspiracija, pokretač i primjer za sve koji su istog roda i vjere kao on, ali i za cijeli svijet.

On je podsjetio da je tokom ove godine nekoliko puta posjetio Smiljan, rodno mjesto srpskog naučnika, kao i Medak, gdje je Teslin otac službovao kao sveštenik, naglašavajući da se ne može pobiti činjenica da je Tesla bio veliki naučnik i dobrotvor čovječanstva, ali da je jednako važno ukazati da je pravoslavni hrišćanin.

"Moramo da osjećamo odgovornost da čuvamo koliko možemo autentični Teslin lik, da pokušamo da ispravimo istorijsku nepravdu, a to je da Teslini zemni ostaci budu pohranjeni na dostojanstveno mjesto, a ne da budu dio Muzeja", poručio je patrijarh Porfirije.

Predsjednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar poručio je da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da uruči patrijarhu Orden Nikole Tesle.

On je ukazao na to da Fondacija od osnivanja ima jaku vezu sa crkvom u Filadelfiji, dodajući da su dva najvažnija projekta ove organizacije školski program na bazi Teslinih radova i projekat "Teslin narod".

"U sklopu projekta `Teslin narod` sprovodimo istraživanja u koja je uključeno 5.000 Srba u svijetu koje smo mogli da kontaktiramo, a glavna tema je kako napraviti što bolje relacije između matice i dijaspore", rekao je Lončar.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.