Petković: Beograd neće tolerisati samovolju Prištine u napadu na "MTS"

  • Извор: СРНА
  • 09.08.2023. 19:00

Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava srpske telekomunikacione kompanije "MTS" na Kosovu i Metohiji, kćerke firme "Telekom", jer nije riječ samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već prije svega o napadu na prava srpskog naroda, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naveo da su kompaniji "MTS" na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke takozvane Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali da Priština zbog svojih jednostranih akata može pretrpjeti i ozbiljne posljedice u oblasti telekomunikacija.

Petković je rekao da je i ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama, premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti povukao prvi potez, stoga će i odgovornost za sve posljedice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu biti isključivo na njemu.

Priština udara na preduzeće kojima u dokumentaciji stoji Srbija, među njima i MTS

Priština udara na preduzeće kojima u dokumentaciji stoji Srbija, među njima i MTS

Petković je istakao da je Srbija o najnovijem aktu samovolje Kurtija i njegovih poslušnika, kao i o svojim pozicijama ovim povodom, diplomatskim putem prvog dana obavijestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Kvinte, zahtjevajući hitnu reakciju.

"Priština je koristeći besmislen administrativni argument da bi `MTS-u` onemogućila rad, zapravo željela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rada jednog poslovnog subjekta, a to je da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike `MTS` usluga", naveo je Petković.

On je napomenuo da će Srbija, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa "MTS-om" i "Telekomom Srbija" i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Odobreno 380.000 KM za suzbijanje afričke kuge svinja

Odobreno 380.000 KM za suzbijanje afričke kuge svinja

"U vrijeme kada je `MTS` regulisao svoje poslovanje na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu, međutim kod Kurtija očigledno ništa nije u redu", dodao je Petković.

On je podsjetio da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU.

"Beograd i Priština su 8. septembra 2013. godine postigli aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine i zaključke EU posrednika od 13. novembra 2016. godine. Tu je i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju zaključaka s ciljem preciziranja dogovorenih odredaba, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i dopuna zaključaka", podsjetio je on.

Petković je napomenuo da iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, ali da sve to "hiroviti Aljbin Kurti ruši u napadu samovolje", kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje.

"Kurti priznao da mu je cilj da istrijebi Srbe sa Kosova"

Prema njegovim riječima, Kurti na ovaj način takođe, na najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila EU i njeni posrednici.

"Njegova riješenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu", rekao je Petković.

Prištinska Agencija za registraciju poslovanja donijela je odluku o ukidanju kompanije "MTS" na Kosovu i Metohiji, uz obrazloženje da "krši ustavni poredak jer se u njihovim dosijeima nalaze dokumenti u kojima se gradovi na Kosovu pominju kao deo Srbije".

Iz "Telekoma" je saopšteno da je ova odluka činjenično i pravno neutemeljena i suprotna evropskim načelima, standardima i međunarodnom pravu i predstavlja jasno kršenje vladavine prava i narušava potvrđene sporazume između Srbije, Prištine i EU.

Пратите нас и путем Вибера