Kancelarija za KiM

Petković: Izjava da je ZSO "mrtva" - pokazatelj militantne politike prema Srbima

  • Извор: СРНА
  • 24.01.2023. 15:35

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da izjava ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Donike Gervale Švarc da je zajednica srpskih opština (ZSO) "mrtva" pokazuje svu suštinu militantne politike Aljbina Kurtija prema Srbima.

Upitavši kako to da je za (premijera samoproglašenog Kosova) Kurtija mrtav "Briselski sporazum", a nije mrtva fašistička ideja "velike Albanije", Petković je naglasio da je ovakav pristup Prištine isključivo pitanje za EU i SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti, koji govori da je dijalog mrtav, izvor svih problema na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije.

Prema njegovim riječima, Gervala Švarc nastoji da objasni da je ZSO nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi, upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava.

"Nije ZSO devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala Švarc, ali zato Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na Kosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama", poručio je Petković", navodoi se u saopštenju.

On je naglasio da ZSO sa svim nadležnostima koje joj pripadaju prema dokumentima usaglašenim uz posredovanje EU, mora da bude formirana, i što prije usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu, prije će moći da se nastavi produktivan dijalog.

"A, dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji budu rešeni", zaključio je Petković.

Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Donika Gervala Švarc izjavila je da je prijedlog o ZSO "mrtav", jer je, prema njenim riječima, Ustavni sud u Prištini utvrdio da 23 člana sporazuma o ZSO nisu u skladu sa takozvanim kosovskim ustavom.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија