Директор Канцеларије за Косово и Метохију

Петковић: Курти дан уочи дијалога диже нове тензије посјетом Лепосавићу и Зубином Потоку

 • Извор: Танјуг
 • 03.04.2024. 14:02

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је одласком у општину Лепосавић, а потом и одласком у Зубин Поток, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти само дан уочи наставка дијалога у Бриселу одлучио да подигне нове тензије на сјеверу Косова и Метохије.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије ријеч је о новој пријетњи Србима на северу КиМ, потезу којим Курти директно жели да изазове нове тензије на северу и којим је показао да га никаква нормализација и деескалација не занимају.

- Да будем сасвим јасан - Курти нема шта да тражи на северу КиМ, где није добродошао. О каквој демонстрацији силе је реч најбоље сведочи чињеница да је цео Лепосавић био блокиран приликом његовог одласка у зграду општине, где га је сачекао његов гаулајтер и лажни градоначелник. Такође, чињеница да су све улице празне у Лепосавићу и Зубином Потоку јасно показује да српски народ показује презир према овој Куртијевој провокацији - рекао је Петковић.

Додаје да је као сваки незван гост, Курти морао да се окружи силним "полицијским фалангама" са дугим цијевима које су га пратиле приликом одласка у општину Лепосавић, коју насилно и под терором води Самоопредјељење, са мање од 100 освојених гласова.

Истиче да је Куртијев потез изазвао револт и огорчење Срба који у њему виде окупатора који их свакодневно малтретира и над њима спроводи институционално, физичко и свако друго насиље.

- Отвара се питање ко је и на који начин одобрио Куртијеву посјету сјеверу, ко је од међународних представника био обавијештен, да ли су Кфор и Еулекс асистирали и дали сагласност за ову провокацију? - запитао се Петковић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  ''Емисија: На ивици терена (Р)

 • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

  ''Емисија: Аграр (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина