Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ

Петковић: Курти - једина пријетња миру

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2024. 16:30

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти једина пријетња миру јер га једностраним и ескалаторним потезима свакодневно урушава и гази, одлукама попут укидања динара или затварањем српских општина или здравствених установа у покрајини.

- Тога су свјесни и сви представници међународне заједнице и најмоћнијих земаља свијета, који су Куртију због тога очитали буквицу у Савјету безбједности УН - рекао је Петковић и нагласио да Курти од тога не може да се опорави, па прво измишља непостојеће пријетње атентатом у које му нико није повјеровао, а сада и некакве непостојеће пријетње из Београда.

Петковић је нагласио да ни Београд, ни предсједник Србије никоме не пријете, те одбацио Куртијеве тврдње да Вучић није потписао Бриселски споразум како би оставио отворену могућност "инвазије" на Косово и Метохију, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Према његовим ријечима, да је Куртију истински стало до трајног мира и нормализације односа на Косову и Метохији, као и потписаних споразума, он би прво испунио одредбе Бриселског споразума из 2013. године и формирао заједницу српских општина која гарантује Србима колективна и индивидуална права, а која се свакодневно газе.

- Нажалост, једино о чему Курти размишља јесу агресија и тероризам, што је показао и својом најновијом изјавом, али и дјелима, јер се под његовом влашћу пуца у српску дјецу која носе Бадњак, рањавају Срби на Бистричком мосту, гађа у леђа Драгиша Гаљак или пребијају српска дјеца Дара и Кристијан из Житковца, крај Звечана, само зато што су Срби, а бројни наши сународници чаме невини у казаматима - рекао је Петковић.

Он је Куртију поручио да своје милитантне, насилне и терористичке методе не приписује ни Вучићу, ни Београду.

- Управо захваљујући предсједнику Србије данас имамо какав такав мир на простору Косова и Метохије. Ни Београд, нити предсједник Александар Вучић никоме не пријете, једино је балкански пироман Аљбин Курти пријетња миру на овим просторима, али и пријетња здравом разуму својим неурачунљивим изјавама. Ми ћемо наставити да чувамо мир, али и да чувамо наш српски народ у покрајини - поручио је Петковић.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изјавио је раније да "предсједник Србије Александар Вучић није потписао Бриселски споразум како би оставио отворену могућност инвазије на Косово и Метохију".

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм