Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Kurti ponovo pokušava da izazove krizu i tenzije na sjeveru

  • Извор: СРНА
  • 18.01.2023. 17:25

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković je ocijenio da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti time što ne dozvoljava vozilima sa "KM" registracijama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na sjeveru Kosova i Metohije.

"Zbog toga očekujemo od EU, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine", istakao je Petković.

On je naveo da Kurtijevi policajci od jutros ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa "KM" oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak, pojedina vozila zadržavaju, a vozaču saniteta su zaprijetili da naredni put neće moći da uđe i prevozi bolesnike u vozilu sa "KM" tablicama.

Petković je ocijenio da je riječ o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine da do konačnog rješenja o tablicama "KM" registarske oznake ostaju u punoj upotrebi.

On smatra i da Kurti nije slučajno odabrao tajming i da svoje mjere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, ali je ukazao i da svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o njegovim namjerama da provocira.

"Više je nego očigledno da jedini izazivač kriza i svih nevolja na Kosovu i Metohiji je Aljbin Kurti", naveo je Petković u saopštenju.

Policija samoproglašenog Kosova je na administrativnom prelazu Jarinje zaustavila danas vozilo Hitne pomoći u kojem se nalazio pacijent upućen u Klinički centar u Sjevernoj Mitrovici, uz obrazloženje da se vozilo vodi kao neregistrovano zbog "KM" tabica.

Vozač saniteta iz Sjeverne Mitrovice Milan Jovanović naveo je da su službenici ove policije zatim iza njih vratili sva privatna vozila registrovana na "KM" tablice.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)