Директор Канцеларије за Косову и Метохију

Петковић: Приштина јучерашњи догађај користи као повод за најогољенији терор на сјеверу Косова

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2023. 22:43

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Петар Петковић указао је да Срби на сјеверу КиМ пролазе кроз незапамћени терор, да у српске куће од синоћ улазе специјалци Росу и пребијају цивиле, као и да су током дана приведени возач и техничар српског санитета, те ухапшене три особе у Рајској бањи.

Он је у саопштењу подвукао да јучерашњи догађај Приштина користи као повод за најогољенији терор на сјеверу КиМ, гдје Куртијеви специјалци током читавог дана малтретирају српске цивиле.

Петковић је изразио најдубље саучешће породицама Срба који су страдали у јучерашњим трагичним догађајима у селу Бањска у општини Звечан, као и породици погинулог албанског полицајца.

Он је подсјетио да су из Београда у протеклих годину дана у правцу међународне заједнице упућивана стална упозорења да свакодневно насиље и провокације прмеијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија према српском народу на сјеверу Космета могу довести до трагедије и несагледивих посљедица.

- То се јуче нажалост и догодило. Упорно је Аљбин Курти рушио сваку могућност дијалога и нормализације односа, док није проливена крв на сјеверу КиМ. Сјевер Косова и Метохије био је простор мирног суживота, док тамо нису почели да вршљају Куртијеви специјалци, а Курти спроводи свој наум етничког чишћења Срба. Током стравичних догађаја у Звечану свједочили смо да су Куртијеве специјалне јединице монструозно прижељкивале смрт Срба и грохотом се смијале над упуцаним Србима - навео је Петковић у саопштењу.

Додао је да подржава захтјев Српске листе да међународне мисије спроведу непристрасну истрагу о поступању косовских специјалаца током догађаја у Звечану.

- Од тог тренутка Срби на сјеверу Косова и Метохије пролазе незапамћени терор о коме нећете чути ријеч осуде од стране међународних представника. У српске куће од синоћ улазе специјалци Росу и пребијају цивиле, шамарају их и вријеђају. Током дана на сјеверу су на више сати били приведени возач и техничар српског санитета у базу Росу на Брњаку. Разбијени су данас дијелови комплекса "Рајска бања", а троје запослених је произвољно ухапшено. Такође, тзв. косовска полиција је демолирала и просторије Поште у Бањској. Јучерашњи догађај искоришћен је од стране Приштине као повод за најогољенији терор на сјеверу Косова и Метохије, гдје Куртијеви специјалци током читавог дана малтретирају српске цивиле - објашњава Петковић.

Ако су Кфор и Еулекс у протеклих годину дана били пасивни на Куртијев терор, без обзира што смо готово свакодневно упозоравали да се ситуација може отргнути контроли, сада је крајњи тренутак да предузму одлучне мјере како би дивљање албанске полиције било заустављено и на сјеверу Косова и завладао мир, поручио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ наводи да Србија апелује на чиниоце у међународној заједници да хитно учине конкретне кораке како би Куртијева ратна и окупаторска политика била обуздана, а регион био поштеђен још једног суноврата тешко стеченог мира.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.