Beograd

Dodik i Cvijanović s Vučićem: Desetine miliona za Memorijalni centar u Jasenovcu

  • Извор: АТВ
  • 24.11.2022. 10:56

Na sastankuak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreni su brojni projekti koje će zajednički sprovesti Srpska i Srbija.

"Dogovorili smo se da ove nedjelje formiramo tim, konkretizovali ideju o izgradnji memorijalnog kompleksa Jasenovac. Spremni smo da uložimo desetine miliona. To je jedna jedna od najvažnijih stvari koje treba da uradimo. Srbija će učestvovati sa 80 odsto sredstava", rekao je Vučićna konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dodao je da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima.

"Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebala da pruži prije kraja godine za više opština. To su Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje", rekao je Vučić.

Istakao je da će takođe u Srpcu biti rađen Dom zdravlja.

"Imamo sve veću trgovinsku razmjenu sa BiH i uvozimo sve više sirovina. BiH je 6. trgovinski partner i mi se približavamo tome da budemo broj jedan partner BiH", rekao je Vučić.

On je zahvalio narodu u Republici Srpskoj "jer su uvijek i u svakom trenutku uz svoju Srbiju."

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zahvalila je Srbiji što je investitor i koinvestitor u brojnim projektima u Srpskoj.

"Suštinski smo zainteresovani za Aerodrom u Trebinju", rekla je Cvijanovićeva.

"Na ovim novim pozicijama očekuju nas veliki izazovi. Željela bih da sa aspekta pozicije koju sada obavljam mogu da doprinesem da odnosi između dvije zemlje budu bolji i da se bolje razumijemo. Da li će se tako nešto desiti, to zavisi i od drugih, a ne samo od mene", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju medijima.

Naglasila je da želi da se izađe iz jednog svađalačkog odnosa u BiH i da se krene sa saradnjom.

Predsjednik Dodik je naglasio da će operacionalizacija dogovorenih projekata uslijediti na zajedničkoj sjednici dvije vlade nakon što bude formirana nova Vlada Republike Srpske.

"Dogovorili smo se da nakon formiranja vlade Republike Srpske da se održe zajedničke sjednice vlada i tamo ćemo imati operacionalizaciju svih dogovora koje smo ovdje imali", istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Ovi projekti apsolutno stoje kao najveći prioritet zajedničkih napora", jasan je Dodik.

"Veoma je važno opredjeljenje da se nastavi saradnja na projektima. Srbija je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH. Smatram da je važno da predsjednik Srbije zna da je Republika Srpska ugrožena, da je Dejtonski sporazum oskrnavljen oduzimanjem nadležnosti", istakao je Dodik.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)