Počinje suđenje Malčanskom berberinu

  • 28.05.2020.09:28

Pred Višim sudom u Nišu sutra će početi suđenje Ninoslavu Jovanoviću (47) iz Malče, osumnjičenom da je oteo i deset dana zlostavljao M.K. (12) iz Suvog Dola.

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je krajem marta optužnicu protiv Jovanovića poznatijeg kao Malčanski berberin, ali zbog zaštite interesa maloljetne oštećene u ovom slučaju, nije saopštena pravna kvalifikaciju krivičnog djela za koje ga terete. Istraga protiv Jovanovića sprovedena je zbog krivičnih djela otmica i silovanje djeteta.

Za ova krivična djela zaprijećena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora.

Viši sud u Nišu zakazao je pripremno ročište nakon što je Apelacioni sud odbacio Jovanovićevu žalbu na rješenje o potvrđivanju optužnice.

Prema nezvaničnim informacijama, Jovanović je demantovao navode optužnog akta, odnosno negirao je da je djevojčicu zlostavljao na način opisan u optužnom aktu.

Suđenju, u svojstvu oštećenih, imaju pravo da prisustvuju roditelji otete djevojčice, a javnost će biti isključena sa suđenja sve do objavljivanja presude, s obzirom na prirodu krivičnog djela koje se Jovanoviću stavlja na teret i okolnost da je njegova žrtva dijete. Jovanović je uhapšen 5. januara, na groblju u rodnom selu, nakon potrage koja je trajala 17 dana.

Dvanaestogodišnju M.K. iz Suvog Dola je Malčanski berberin oteo na putu do škole u Brzom Brodu, a potom je djevojčicu skrivao najprije u zemunici pored Malče, a potom u napuštenim kućama u selima u okolini Svrljiga i Knjaževca.

Nakon što su ga mještani knjaževačkog sela Orešca prepoznali, Jovanović je sa otetom djevojčicom stigao do Pasjače, rodnog sela njegove majke udaljenog svega nekoliko kilometara od Malče.

Tu se sakrio u kući u kojoj niko nije živio, ali je srećom, 29. decembra, u obilazak kuće došao vlasnik sa sinom, koji ga je primijetio.

Jovanović je uspio da pobjegne, ali nije poveo sa sobom djevojčicu, koja je odmah po pronalaženju zbrinuta na Klinici za dječju hirurgiju niškog Kliničkog centra. Jovanović je sve do 5. janura uspijevao da izmiče potjeri kakva, kako su pisali mediji, nikada ranije nije organizovana na prostoru Srbije, a uhapšen je na seoskom groblju u Malči, pošto je stariji bračni par iz tog sela prijavio policiji da se šunjao u njihovom dvorištu.

Zbog silovanja koje je ranije počinio, Jovanović je bio osuđivan na 10 i 12 i po godina zatvora.

Prije dvije godine osuđen je na zatvorsku kaznu od pet mjeseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloljetnice putem Facebooka, a na slobodi se nalazio od marta prošle godine.