Русија

Погледајте разговор Раковића с Путином: Зашто је Србија стална мета Запада?

  • Извор: АТВ
  • 07.10.2023. 21:41

Историчар из Београда Александар Раковић имао је прије неколико дана прилику да разговара с предсједником Русије Владимиром Путином и том приликом му поставио неколико питања.

"Срби нису народ који Запад може да сломи и потчини“, поручио је предсједник Русије Владимир Путин одговарајући на питање Александра Раковића, научног савјетника у Инстититу за новију историју Србије, о сталном притиску на Београд.

"Зашто су Срби циљ на Западу, ја не разумијем. Русија је почетком 1990. година била такође циљ, жељели су да се распадне СССР. Србија је била на све спремна и све је хтјела, али су били под притиском. И стално пријете санкцијама. Много пута сам чуо да су слаба карика и да их треба притиснути. То је парадигма која је створена. Срби нису такав народ. Србија није таква култура. Уништити Србију је немогуће“, рекао је Путин.

Руски предсједник је поручио да Срби не могу бити сломљени и потчињени.

"Русија и Србија су стална мета напада Запада, али не разумијем зашто“, рекао је.


Израел узвратио ударац: Уништена чувена зграда

Израел узвратио ударац: Уништена чувена зграда "Палестина"

Путин се осврнуо и на бомбардовање Југославије 1999. године, рекавши да се често могло чути од западних лидера да је систем УН застарио и да не одговара данашњим потребама, посебно у вријеме југословенске кризе, када су земље НАТО бомбардовале Београд.

"У нашој новијој историји често смо чули од западних лидера да је систем УН застарио, да не задовољава данашње потребе. Али када је то почело? У вријеме југословенске кризе, када су САД и њени савезници почели да бомбардују Београд, немилосрдно и неустрашиво, напали су чак и амбасаду Kине у Београду“, подсјетио је руски предсједник на састанку међународног дискусионог клуба "Валдај“.

Он је додао да су западни лидери тада тврдили да су принципи УН застарјели, зато што су хтјели да дјелују без обзира на међународно право.

Према његовим ријечима, када је Русија почела да предузима неке акције, они су то назвали срамотом, рекавши да Русија крши међународно право и Повељу УН.

"Али, нажалост, увијек је било покушаја да се међународно право прилагоди сопственим интересима. Да ли је ово добро или лоше? Ово је јако лоше. ЕУ и савремено међународно право је застарјело и треба га укинути. Треба створити нешто ново“, поручио је Путин.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)