Njegova svetost

Porfirije: Ljekovito čuti istinu o stradanju Srba u Podrinju i Birču

  • Извор: АТВ
  • 01.07.2023. 12:49

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da bi bilo ljekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

"Neko se osilio da mjeri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čovjeka, bol osjeća svaka majaka, bol nema ni naciju ni vjeru", poručio je patrijarh Porfirije.

Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, djece i staraca iz ovog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata.

Obilježavanje 31 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja: Patrijarh Porfirije služi liturgiju

Obilježavanje 31 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja: Patrijarh Porfirije služi liturgiju

Patrijarh Porfirije ističe da su u njegovim molitvama svi koji su stradali na području Srednjeg Podriča i Birča na velike pravoslavne praznike, poput, Vidovdana, Petrovdana, Božića.

"Kako se približava ljeto i Vidovdan pravoslavni rod svoje molitve i misli okreće prema svima koji su u borbi za krst časni i slobodu zlatnu položili svoje živote, ali i za sve one koji su nevini i goloruki ubijeni od strane ruke zločinaca u ovom kraju", rekao je patrijarh.

Porfirije je ukazao da se najviše molitva posvećuje za postradalu nevinu djecu, majke, starce jer njihova nevina žrtva i strašno mučeničko stradanje se nisu dovoljno ogledali u svenarodnoj molitvi srpskog naroda.

"Dolazim u Podrinje sa Kosova i Metohije i prenosim vam molitve iz Gračanice, Pećke patrijaršije, bratstva dečanskog i srpskog naroda. Oni su sa vama u molitvi u boli, kao što ste vi sa njima, jer jedan smo narod bez obrzira gde živimo, iste su nam i brige, kao i radosti", rekao je patrijarh.

Služen parastos stradalim Srbima iz Podrinja, položeni vijenci i cvijeće

Služen parastos stradalim Srbima iz Podrinja, položeni vijenci i cvijeće


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина