ATV

Beograd

Poznato kako će 1. septembar izgledati u OŠ "Vladislav Ribnikar"

  • Извор: Блиц
  • 28.08.2023. 17:01

Za samo tri dana počinje nova školska godina, kada će se đaci u osnovnim i srednjim školama u Srbiji vratiti u svoje klupe, pa isto tako i u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodio masovni masakr, kada je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole, a još njih šestoro je teško ranjeno.

Za nastavnike i učitelje “Ribnikara” školska godina je počela 21. avgusta, kao i za stručnjake Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koji pomažu nastavnom osoblju. Predsjednik Savjeta roditelja Igor Đorđević kaže da je sve spremno za povratak u školu, iako ih i narednih dana očekuju dalji radovi na rekonstrukciji škole.

– Radovi u toj prvoj fazi se završavaju i biće gotova do 1. septembra, kada đaci kreću u školu. Nažalost, mi ćemo i cijeli septembar imati radova na dijelu dvorišta koje je ujedno krov sportske sale zato što je to naknadno ugovoreno i rok za završetak tih radova je 1. oktobar. Ali je usklađeno tako da to neće smetati odvijanju nastave, osim što će biti malo ‘problematično’ zbog održavanja časova u septembru, ali mi se nadamo lijepom vremenu i da će djeca, stoga, biti napolju – objašnjava Đorđević.

Što se tiče tradicionalnog prijema prvaka, Đorđević dodaje da se, za razliku od drugih škola, prijem prvaka u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ decenijama unazad obilježava 31. avgusta.

– Dakle, ne 1. septembra nego 31. avgusta popodne da bi svi roditelji mogli da prisustvuju, tako da će to i sada biti. To je dogovoreno između učiteljica, v. d. direktorke i usklađeno je sa porodicama poginule djece kako ne bi bilo nečega iznenađujućeg. Nekada ranije, na prijemu đaka prvaka imali smo hor, a sada će to biti malo drugačije i u skladu sa situacijom u kojoj se trenutno nalazimo – kaže Đorđević.

Učenicima u „Ribnikaru“ su se prošle nedjelje dijelili besplatni udžbenici, međutim ubrzo je podjela knjiga obustavljena. Kroz medije se pronijela informacija da se knjige dodjeljuju pored učionice u kojoj je došlo do tragedije 3. maja.

Đorđević objašnjava da je to bila jedna „nespretna odluka“ oko koje se podigla velika fama. Zato je podjela udžbenika obustavlljena.

Srušio se helikopter na stambenu zgradu

Srušio se helikopter na stambenu zgradu

– Zato je dogovoreno da će se djeci podjeliti knjige 1. septembra. Tako je najbolje – jasan je predsjednik Savjeta roditelja.

Ministarstvo prosvjete je prošle nedjelje uputilo obavještenje da se zbog rekonstrukcije škole ne koristi ulaz iz Ulice kralja Milutina 10 u školske prostorije.

Đorđević dodaje da, iako je škola u radovima, mjesta za đake ima sasvim dovoljno.

– Napravljen je plan, mjesta će biti za sve, osim što đaci neće imati kabinetsku nastavu, osim iz informatike i tehničkog, odnosno tehnike i tehnologije. Tako da, neće imati kabinetsku nastavu, nego će svako odjeljenje imati svoju učionicu. Ima dovoljno mjesta, malo nedostaje prostora za pedagoga, psihologa, v. d. direktora, učitelje, nastavnike, ali oni su spremni da se, da tako kažem, žrtvuju zbog neke budućnosti. Računamo da će se vrlo brzo krenuti u rekonstrukciju ovog dijela škole, pa da trenutna situacija bude privremena – smatra on.

Savjeti većine psihologa i pedagoga koji su radili sa zaposlenima u „Ribnikaru“ bili su da, ističe Đorđević, djeca ostanu u školi.

– Naša djeca nisu željela da odu iz škole. Stručnjaci su savjetovali da budemo tu, da je potrebno da to zajedništvo bude na tom mjestu. Djeca smatraju i to su nam i psiholozi rekli, da je jedini oporavak za djecu upravo da se vrate u tu školu jer u svakoj drugoj situaciji će smatrati da ih je taj Kosta pobijedio – naveo je.

Detalji teške nesreće kod Prnjavora: Poginule četiri osobe iz Srbije, od kojih su dvije maloljetne

Detalji teške nesreće kod Prnjavora: Poginule četiri osobe iz Srbije, od kojih su dvije maloljetne

Na pitanje koliko je bilo upisanih prvaka u „Ribnikar“, kao i da li ima ispisane djece, Đorđević odgovara:

– 113 prvaka je upisalo školu, a neki prosječan broj, do ove godine, bio je 125. Dakle, jako mali pad je u pitanju, mi smo zaista zadovoljni ovim brojem, jako mi je drago zbog toga, zaista. Što se tiče broja ispisane djece iz starijih razreda, ja nemam taj podatak, ali to je na nivou jednocifrenog procenta. Ne znam tačno, dakle, ima ispisanih, negdje je jedan učenik u odjeljenju, negdje dvoje, a čak ima i nekoliko koji su se ispisali iz škole nevezano zbog toga što se dogodilo, nego su se odselili u inostranstvo – naglašava Đorđević.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм