Vlada Srbije

Preciziran pravni okvir državne pomoći privredi i građanima

  • 10.04.2020. 16:23

Vlada Srbije usvojila je danas tri uredbe kojima se precizira pravni okvir ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mjera vrijednog 608,3 milijarde dinara (5,1 milijardu evra).

Svi punoljetni građani obećanih 100 evra u dinarskoj protivvrijednosti dobiće nakon što bude ukinuto vanredno stanje, pišu "Večernje novosti".

Prema ovim uredbama, svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste ovu pomoć pod uslovom da od 15. marta, na dan proglašenja vanrednog stanja, do sada nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Tu se ne računaju zaposleni koji su sa privatnom firmom zaključili ugovor o radu na određeno vrijeme prije ovog datuma za period koji se završava od 15. marta pa do stupanja na snagu ove uredbe.

Pogodnosti iz ove uredbe mogu da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja djelatnosti najranije na dan 15. marta, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja.

Oni koji su registrovali firmu poslije tog datuma, nemaju pravo na ovaj program.

Razjašnjeno je da korisnici pomoći mogu da budu udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko naravno nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Mogućnost odgađanja plaćanja poreza i doprinosa odnosi se na one privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, ali se ne odnose na banke i druge finansijske institucije.

Planom mjera odgođeno je plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. januara 2021. godine, a kada počne vršiće se na najviše 24 mjesečne rate, bez kamate.

Pravo na minimalnu zaradu od 30.000 dinara (250 evra), koja se isplaćuje iz državnog budžeta, imaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja, kao i samostalni preduzetnik, koji nema zaposlenih radnika, te lica koja sa poslodavcem imaju potpisan ugovor o radu na određeno ili na neodređeno vrijeme.

Isplata će početi u maju i ide u tri rate – maj, jun i jul, a svaka firma će morati da otvori namjenski račun, uključujući i paušalce, preko koga će Vlada da uplati taj novac, tako da će on sigurno morati da bude proslijeđen zaposlenima.

Svaki poslodavac može da isplati na svoj teret i veću zaradu, ali Vlada na to ne može da ga primora.

Veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart, i to za zaposlene kojima je rješenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.

Isplata će se, takođe, vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mart. I oni su u obavezi da otvore namjenski račun, preko koga će ići ta isplata.

Kada je riječ o finansijskoj podršci privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, biće izdvojene 24 milijarde dinara (203,4 miliona evra) za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj, sa rokom otplate do 36 mjeseci, na grejs period do 12 mjeseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje.