Preminuo jedan od osnivača Dragačevskog sabora trubača u Guči

  • 04.12.2020.21:26

Jedan od osnivača najveće trubačke manifestacije na svijetu - Dragačevskog sabora trubača u Guči - Nikola Nika Stojić umro je u petak ujutru u 90. godini života.

Ovaj čuveni Dragačevac bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvjetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Ekološkog Društva Dragačeva.

"Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim života Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanim", rekli su u Udruženju Naše Dragačevo, prenose Novosti.

Nikola Nika Stojić rođen je 4. februara 1930. godine, Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku. 

Studije srpskog jezika i književnsti završio je na Beogradskom univerzitetu. Radni vijek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1960. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

Čuveni Nika bio je autor više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona..., a pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

Bio je oženjen Stanislavom (rođ. Panajotović), profesorom biologije, sa kojom ima kćerku Radu.

Podaci o vremenu sahrane biće naknadno objavljeni, a komemoracija Niki Nikoli Stojiću biće obavljena čim epidemiološka situacija to bude dozvolila.