САНУ

Преминуо Томас Флајнер

  • Извор: СРНА
  • 28.11.2023. 13:00

Инострани члан Одјељења друштвених наука Српске академије наука и уметности (САНУ) Томас Флајнер преминуо је у 85. години, саопштено је из САНУ.

Истичући да је његов одлазак велики губитак за САНУ и свеукупну науку, у Академији подсјећају да је Флајнер, као један од најистакнутијих свјетских стручњака из области федерализма, уставног, административног и међународног права, за иностраног члана САНУ изабран 2009. године.

Флајнер је од 2002. године имао статус почасног држављанина Србије, а био је савјетник преговарачког тима Владе Србије за политичке разговоре о Косову и Метохији.

Томас Флајнер био је предсједник и почасни предсједник Међународног удружења за уставно право.

Добитник је бројних признања за свој рад, а издваја се награда Организације "Бенеј Брит" (B'nai B'rith) за активности на пољу људских права и против расизма, наведено је у саопштењу.

Рођен је у Берну, гдје је завршио студије права и докторирао, након чега је 47 година био професор на Универзитету у Фрибуру, гдје је обављао и дужност декана.

Од 1984. до 2008. године био је директор Института за федерализам у Швајцарској, те гостујући професор на универзитетима у Израелу, Француској, Њемачкој, Белгији, САД, Швајцарској и Србији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: