Београд

Професор узнемиравао ученице на екскурзији

  • Извор: Блиц
  • 10.11.2023. 07:43

Професор београдске Филолошке гимназије направио је скандал на матурској екскурзији у Италији гдје је, како се незванично сазнаје, омогућио матурантима да дођу до алкохола и да га конзумирају а затим је, према ријечима свједока, "са њима пио, недолично се понашао и спопадао ученице".

Ученице које су биле на "мети" професора су одмах пријавиле другим професорима да их овај узнемирава и да се недолично понаша. По повратку са екскурзије све су испричале родитељима који су разговарали са директорком школе и обавијестили полицију о немилом догађају.

Управа гимназије потврдила инцидент

Да је до инцидента на екскурзији дошло речено је и у Управи Филолошке гимназије.

- Пријављено је узнемиравање. Предузете су све законом предвиђене мјере: покренут је дисциплински поступак и суспензија. Дошло је до раскида радног односа. Професор више није члан колектива наше школе. О свему су обавијештене надлежне институције - кратко су рекли надлежни из Филолошке гимназије.

Совиљ за АТВ: Друштвене мреже дају људима осјећај заштићености па не размишљају о посљедицама

Совиљ за АТВ: Друштвене мреже дају људима осјећај заштићености па не размишљају о посљедицама

Они нису жељели да прецизирају до каквог је тачно "узнемиравања" дошло, али су апеловали на одговорно поступање у вези са овим случајем због Закона о заштити података о личности јер поред пунољетних, у овом инциденту било је и малољетних ученика.

И у Министарству просвете потврђено је да је дошло до инцидента на екскурзији за који су благовремено по протоколу обавијештени од стране надлежних из Филолошке гимназије.

Због бактерије - Са тржишта повучен кулен

Због бактерије - Са тржишта повучен кулен

- У свакој појединачној ситуацији злостављања или насиља ученика над учеником, ученика над наставником и наставника над учеником реагује и поступа школа, а Министарство прати поступање установа. Поводом инцидента у Италији, школа је одмах по повратку суспендовала наставника и против њега је покренут дисциплински поступак. Дисциплински поступак није кривични поступак, запосленом се изричу мјере, а не казне и санкције - кажу у Министарству просвјете.

Професор суспендован, па дао отказ

Додају да је, с обзиром на то да је запослени после покренутог дисциплинског поступка и рјешења о удаљењу са рада поднио захтјев за раскид радног односа, донијето рјешење о престанку радног односа.

Упознајте Мику, прву извршну робот-директорку

Упознајте Мику, прву извршну робот-директорку

- Најтежа мера дисциплинског поступка је престанак радног односа до кога је и дошло. Школа је одмах по повратку дјеце са екскурзије организовала подршку ученицима и одржава сталну комуникацију са родитељима ученика - кажу у Министарству просвјете.

Како сазнаје Блиц, шта се тачно догодило на екскурзији утврдиће истрага јер је читав случај преузело надлежно јавно тужилаштво и МУП, који и даље сакупљају доказе у виду изјава виновника инцидента и свједока како би одредили за које кривично дјело ће теретити професор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: