Odluka Aleksandra Vučića

Puna borbena gotovost Vojske Srbije - šta to znači?

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2022. 22:45

Sve jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova od ponedjeljka naveče u stanju su pune borbene gotovost zbog krize na Kosmeti i namjere Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru.

Predsjednik Srbije kao vrhovni komandant zatražio je da Vojska bude u najvišem stepenu pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naložio podizanje pune borbene pripravnosti svih jedinica MUP-a Srbije i stavio ih pod komandu načelnika Glavnog štaba.

Srpske trupe su od podizanja barikada početkom decembra skoncentrisane na jugu zemlje, na granici sa Kosovom. Stacionirani su u kasarni u obližnjoj Raški gde su ih više puta obilazili ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

Iako je do sada u jeku tenzija sa Kosovom više puta podizala borbenu gotovost vojske, ovo je prvi put da je Srbija u najviši nivo pripravnosti uključila i sve jedinice policije, koje su stavljene pod komandu načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Ovo bi se moglo protumačiti i kao situacija neposredne ratne opasnosti. Ali da bi se do toga došlo postoji posebna procedura.

Šta podrazumijeva podizanje borbene pripravnosti?

Podizanje borbene pripravnosti može biti stepenovano. Poveća se borbena gotovost dijela snaga, svih jedinica ili jedinica koje su najbliže kriznom području.

Prema Članu 43 Zakon o odbrani, pripravnost Vojske Srbije obuhvata poduzimanje mjera “povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, koje su neophodne radi sprječavanja i otklanjanja opasnosti od izazova, rizika i prijetnji sigurnosti”.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок