Sastanak predsjednika u Sočiju

Putin i Vučić: Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rješenje za gas

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2021. 14:34

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rješenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa.

Putin i Vučić: Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rješenje za gas

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rješenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa.

"Mislim da ćemo se dogovoriti, povjerićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo rješenje koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere", rekao je Putin na početku sastanka sa Vučićem u rezidenciji u Sočiju.

Putin je dodao da se u decembru očekuje posjeta premijera Srbije Ane Brnabić Rusiji, prenio je "Sputnjik".

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u čitavoj istoriji odnosa.

Ruski predsjednik visoko ocijenio vojnu saradnju sa Srbijom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem visoko ocijenio vojnu saradnju dvije zemlje, podsjetivši da se redovno održavaju zajedničke vojne vježbe i da se razvija saradnja nadležnih ministarstava.

"I to je, bez sumnje, od koristi za dvije zemlje", rekao je Putin na početku susreta sa Vučićem u rezidenciji u Sočiju.

Ruski predsjednik je ocijenio da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju bez obzira na pandemiju virusa korona, kao i da je ove godine obim robne razmjene porastao za više od 20 odsto, što znači da će raniji pad biti prevaziđen i da će čak biti ostvaren i rast, prenosi "Sputnjik".

"Bez obzira na probleme povezane sa pandemijom virusa korona naši odnosi su se održavali i ne samo to, rasli su na svim nivoima i u svim pravcima. A to se prije svega tiče ekonomije", rekao je Putin.

Prema Putinovim riječima, saradnja dvije zemlje u borbi protiv virusa korona se razvija pozitivno.

"Drago mi je da konstatujem da, ne samo da smo ostvarili isporuku vakcine `sputnjik ve`, nego je organizovana i proizvodnja u Beogradu, što je izuzetno važno za Srbiju i za okolne zemlje u koje možete da izvozite. To je izuzetno pozitivan momenat naše saradnje koji takođe govori o uzajamnom povjerenju i dubokoj saradnji", istakao je Putin.

On je poželio Vučiću uspjeh na izborima na proljeće i zahvalio mu za pažnju koju lično pridaje razvoju rusko-srpskih odnosa.

"Nadam se da će s tim u vezi birači u Srbiji takođe dati takvu ocjenu. Želim Vam uspjeh na izborima", rekao je Putin.

Vučić je rekao da su odnosi dvije države na najvišem nivou u istoriji i da se razvijaju u svim oblastima, te zahvalio Putinu za podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Srbije.

"Kao što znate, mi smo strateški partneri i Srbija to smatra svojom privilegijom", istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija čeka da ruski predsjednik posjeti Hram Svetog Save u Beogradu.

"U prošlosti smo mnogo toga uradili zajedno i mi vas očekujemo u Hramu Svetog Save u Beogradu u kojem smo radove izveli zajedno", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je Putinu izrazio saučešće povodom današnje tragedije u rudniku u Kuzbasu u kojoj je poginulo 11 rudara.

Vučić je poklonio ruskom predsjedniku srebrnu činiju i komplet knjiga.

Glavna tema susreta dva zvaničnika iza zatvorenih vrata je cijena gasa, a biće riječi i o situaciji na zapadnom Balkanu.