Viđena sinoć u Srbiji

Rajski ili apokaliptični prizor? Kako nastaje “pink duga”

  • Извор: Телеграф
  • 07.08.2023. 11:54

Pojedine dijelove Srbije sinoć je ponovo zadesilo nevrijeme, a Beograđane je iznenadila jaka kiša. Ipak, Šapčane je dočekao nevjerovatan prizor na nebu.

Naime, kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Šabačke vijesti, nebo iznad ovog grada preplavila je nevjerovatna paleta boja, a građani su masovno izašli iz svojih kuća kako bi uslikali ovaj divan prizor.

Neki su uhvatili žute i narandžaste nijanse, dok se sa druge strane vidjelo nebo u plavoj i ljubičastoj boji, a čini se kao da se pojavila i duga.

Ipak, pojava je bila nešto drugačija od uobičajne, te je duga djelovala kao snop svjetlosti jarko roze boje.

Mnogi su komentarisali da se ista pojava vidjela i u Loznici. Iako je većini građana prizor bio vrlo prijatan za oko, drugi su komentarisali da nebo djeluje "apokaliptično".

“Dolaze posljednja vremena”, napisao je jedan od korisnika Fejsbuka.

Kako objašnjava meteorolog portala Telegraf.rs Đorđe Đurić, oblaci na fotografijama zovu se "mammatus" i stvaraju se u zonama jakih oluja sa jakim uzlaznim strujama. Iako izgledaju zastrašujuće, oni su bezopasni.

“Njihova donja baza sastoji se od drugih oblaka poput kumulonimbusa, cirusa, cirostratus, cirokumulusa. Boja oblaka je takva jer je u pitanju kraj dana i zalazak sunca. Tada je ono nisko na horizontu, a raspršuju se plave i zelene boje, dok narandžastu i crvenu dobijamo zbog različite talasne dužine svjetlosti. Svaka boja ima drugačije talasne dužine, te je ljubičasta najkraća, a crvena najduža i zbog toga dolazi do ove pojave na nebu”, objašnjava meteorolog.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.