Vještačenje iz Vizbadena

Sa ovog mjesta ubijen je Zoran Đinđić?

  • Извор: Курир
  • 14.03.2023. 21:02

Sa balističkog stanovišta može se zaključiti da je dr Zoran Đinđić smrtno pogođen u grudi prvim hicem s jednog prozora zgrade s kancelarijama u Admirala Geprata 14 dok je leđima okrenut stajao prema vratima na bočnom ulazu zgrade parlamenta (misli se na zgradu Vlade Srbije, prim. nov.).

Drugi ispaljeni hitac pogodio je tjelohranitelja Milana Veruovića, koji je stajao pred ulazom u zgradu parlamenta. Taj metak je potom udario u kamenu ivicu pored ulaznih vrata i tamo se rasprsnuo. Dijelovi metka su se odbili i moguće je da su izazvali povrede na premijerovoj butini. Prilikom tog hica, vrata na zgradi parlamenta morala su biti otvorena.

Na osnovu stanja tragova na mjestu zločina ne proizilaze objektivne naznake da je ispaljen treći metak.

"Hekler i koh" bez serijskog broja

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Saveznog zavoda za kriminalistiku iz Vizbadena, koji je od 2003. do 2005. vršio više vještačenja u slučaju ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003.

Kurir je došao do nalaza njemačkih vještaka, koji je poznat javnosti - prezentovan je javno tokom suđenja za atentat - ali u ovoj obimnoj dokumentaciji postoje fotografije koje dosad nisu viđene, a koje danas Kurir ekskluzivno objavljuje.

Kada je reč o oružju, u ovom dokumentu se navodi da je to puška "Hekler i koh", model G3, kalibra 7,62 x 51 mm, a broj oružja je uklonjen.

- Na navedenu pušku postavljen je optički nišan. Rastojanje od linije nišana do usta cijevi iznosi oko 80 mm - navodi se.

Municija iz Užica

Potom u izvještaju slijedi dio o municiji s mjesta zločina.

- Policija grada Beograda obezbijedila je relevantne dijelove municije s mjesta zločina: dvije čaure i više dijelova projektila. Obe čaure su ispaljene iz istog oružja. Jedna od tih čaura i dijelovi metka predati su Saveznom kriminalističkom zavodu. Ta čaura, kalibra 7,62 x 51 mm (380 win) sadrži pečat "PPU 308 WIN". Prema postojećoj dokumentaciji, ovdje se radi o obilježju jugoslovenske firme "Prvi partizan" Užice - dodaje se.

Poseban dio ovog izvještaja odnosi se na medicinske nalaze. U Vizbaden su bili poslati izvodi iz medicinske dokumentacije obdukcije Đinđića. Opisane su povrede koje je imao - grudnog koša, podlaktice, butine, te čela i koljena.

Pucano sa 134 m

Inače, u dijelu prvog izvještaja iz 2003. govori se i o ćebetu koje je pronađeno na prozoru u zgradi iz koje je Zvezdan Jovanović pucao na premijera.

- Na ćebetu su dokazani tragovi dima. Vlakna s ćebeta pronađena su na oružju kojim je izvršen zločin. Mjesto na kom su pronađene čaure i rekonstruisana putanja hica podudaraju se s mjestom s koga se pucalo. Otuda se može tvrditi da su dva hica ispaljena s tog prozora. Dolazi se do zaključka da je pucano iz sedećeg položaja s položenim oružjem. Moguća je balistička rekonstrukcija samo jednog od dva hica. Putanja leta ovog hica bila je iskošena za oko 6,25 stepeni, rekonstruisana brzina spajanja iznosila je oko 796 m/s. Razdaljina između prozora i oštećenja na zgradi parlamenta bila je 134 m. Ukupno vrijeme leta metka do cilja iznosilo je 0,175 sekundi - navodi se u nalazu iz Vizbadena.



Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм