Nakon sastanka

Selaković: Guteres objektivno o kosovu, interesovao se za situaciju u BiH

  • Izvor: Srna
  • 16.10.2021.10:51

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je poslije razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom da je njegov sagovornik pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u regionu, posebno u BiH, a objektivno je govorio i o Kosovu.

Selaković je naveo da je Gutereš istakao potrebu za što većom i intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske sa ciljem što veće i bolje stabilizacije našeg regiona.

On je rekao da su dobijena uvjeravanja da će Misija Unmika na Kosovu i Metohiji nastaviti da djeluje nepristrasno, u skladu sa mandatom koji joj je dat i povjeren u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na posljednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa Unmika Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

"Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji deli i sam generalni sekretar. To smo posvedočili u toku ovog sastanka", rekao je Selaković.

On je dodao da je Guteresa upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, te da je Guteres pozdravio incijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan", koju su kao šansu za region prepoznali premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije.