Лидер радикала

Шешељ: Одазваћу се позиву Хага, ако суд буде пресељен у Авганистан

  • Извор: СРНА
  • 28.09.2023. 10:41

Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да још није добио нову хашку оптужницу за непоштовање суда, али да је спреман да се одазове позиву ако Механизам за међународне кривичне судове, који је замијенио Хашки трибунал, буде пресељен у неку сигурнију државу, као што је Авганистан.

- Пошто ће ускоро Велика Британија да потоне у море, јер ће огроман талас Сјеверног мора да запљусне цијелу Холандију, нећу да будем у то вријеме у Шевенингену да ме удави тај талас - рекао је Шешељ за Срну.

Навео је да би се најсигурније осјећао у Авганистану и предложио да Механизам буде пресељен у ту државу.

Стигла нова оптужница против Шешеља из Хага

Стигла нова оптужница против Шешеља из Хага

- Пошто је Авганистан планинска земља, тамо ниједан талас не може да допре, а авганистански јуначки народ је недавно до ногу потукао Американце и њихове савезнике, обновио демократију. Тамо бих се осећао најсигурније - рекао је Шешељ.

Он је подсјетио да је и раније био оптужен за непоштовање суда, односно за штампање својих књига у којима је, како каже, објавио податке лажних свједока, повјерљиве документе и разне фалсификате.

- Они су хтјели прошле године да ми заплијене 56 књига због тога. Наравно, нису успјели да заплијене ниједну, па сам одлучио да цијели мој хашки досије, а ту ће бити бар још двадесетак књига, објавим да остане за историју - рекао је Шешељ.

Vučić o svadbi kod Šešelja: Da se odreknem kuma koji mi je kristio sina i kćerku?

Vučić o svadbi kod Šešelja: Da se odreknem kuma koji mi je kristio sina i kćerku?

Додао је да је већ три пута у трибуналу кажњен за непоштовање суда, а да би сада да му суде и четврти пут.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је из Хага стигла нова оптужница против Шешеља и његова четири сарадника за непоштовање суда.

Шешељ је правоснажном пресудом Хашког трибунала из 2018. године осуђен на десет година затвора због подстицања прогона, депортације и присилног расељавања и премјештања Хрвата у војвођанском селу Хртковци, 1992. године.

Šešelj: Podrška Dodiku i Cvijanovićevoj, Jelena Trivić ne smije da pobijedi

Šešelj: Podrška Dodiku i Cvijanovićevoj, Jelena Trivić ne smije da pobijedi

Лидер радикала је остао на слободи у Србији, јер је одслужио казну током боравка у притвору од 2003. до 2014. године.

Хашки трибунал је 2010. године подигао оптужницу против Шешеља због непоштовања суда, зато што је објавио идентитете заштићених свједока из главног процеса који се против њега водио по оптужници за ратне злочине.

Осим Шешеља, Трибунал је за непоштовање суда оптужио и чланове СРС-а Вјерицу Радету и Петра Јојић и за њима расписао потјерницу са налогом за хапшење.

Šešelj odbio saslušanje u Specijalnom sudu po tužbi Haškog tribunala

Šešelj odbio saslušanje u Specijalnom sudu po tužbi Haškog tribunala

Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучило је 2016. године да нема законских основа за хапшење и изручење чланова СРС-а, зато што Закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштовање суда.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.