Кинески предсједник

Си Ђинпинг: Биће продубљено свеобухватно стратешко партнерство са Србијом

  • Извор: СРНА
  • 07.05.2024. 09:15

Кинески предсједник Си Ђинпинг најавио је да ће Србија и Кина продубити свеобухватно стратешко партнерство.

Он је нагласио да Кина поштује и подржава избор народа Србије за развојни пут и напоре које је српска држава уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета, супротстављајући се мијешању било које силе у српске унутрашње послове.

Си који данас започиње дводневну посјету Београду је у ауторском тексту за "Политику" истакао да Србија и Кина треба и даље да остану досљедни искреном пријатељству.


Ђинпинг стиже у Србију

Ђинпинг стиже у Србију

"Треба да досљедно играмо узорну улогу у унапређењу правде и правичности. Као челични пријатељи и чувари свјетског мира, Кина и Србија имају сличне ставове о многим важним међународним и регионалним питањима, суочавајући се са међународном ситуацијом испреплетеном промјенама и турбуленцијама", рекао је Си.

Предсједник Кине осврнуо се и на бомбардовање кинеске Амбасаде у Београду прије 25 година, када су погинула три кинеска новинара, те поручио да то никада не смије бити заборављено.

"Кинески народ цијени мир, али никада неће дозволити да се понови историјска трагедија", нагласио је Си.

Према његовим ријечима, пријатељство Кине и Србије, које је натопљено крвљу два народа, постало је њихово заједничко сјећање и охрабриће обје стране да крену крупним корацима напријед.

"Док се осврћемо на пут које су наше двије земље заједно прошле - очекујемо обећавајућу будућност којој заједно тежимо. Стојећи на новој историјској полазној тачки спремни смо да са српским пријатељима изградимо заједницу Кине и Србије, са заједничком будућношћу у новој ери", поручио је кинески предсједник.


Упаљен метеоаларм за велики дио БиХ: Објављена прогноза до суботе

Упаљен метеоаларм за велики дио БиХ: Објављена прогноза до суботе

Предсједник Кине Си Ђинпинг данас долази у дводневну званичну посјету Србији, гдје ће му домаћин бити предсједник Србије Александар Вучић.

Он је у оквиру своје европске турнеје претходно боравио у Паризу, а након Београда предвиђена је посјета Будимпешти. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм