Novi Sad

Skandal u školi, učenici na proslavi pjevali nacionalističku pjesmu - Disciplinska zbog Baje

  • Izvor: Blic
  • 23.06.2022.15:08

U OŠ "Vasa Stajić" iz Novog Sada, gdje su se četvrtaci veselili uz pjesmu koja raspiruje nacionalnu mržnju prema Bošnjacima, pokrenut je disciplinski postupak.

Kako je direktorka Zorica Đurić prvo izjavila da se sve desilo slučajno, na kraju je riješeno da se krivica ipak ispita.

– Pokrenut je disciplinski postupak i, dok se on ne završi, više se nećemo oglašavati o ovom slučaju – poručila je Đurićeva.

Ona nije htjela da precizira protiv koga je postupak pokrenut, ali se pretpostavlja da je protiv učiteljica koje su organizovale završnu priredbu učenika četvrtih razreda.

Podsjetimo, desetogodišnjoj djeci je na ovoj priredbi puštana pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Na video snimku prosleđenom na roditeljsku vajber grupu, dječica đuskaju uz stihove, a u jednom trenutku i učiteljica pada u sevdah, pa poziva djecu u “vozić”. Ipak, četvrtaci na snimku vesele se ritmu, a riječi pjesme ne znaju, tako da je očigledno da nisu ni svjesni o čemu se tu pjeva.

Direktorka škole Zorica Đurić prvo je rekla da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.