Još tragaju za Malčanskim berberinom

Slučaj male Monike uznemirio roditelje: Ovo se moglo dogoditi i mom djetetu

  • 31.12.2019. 11:42

Slučaj Monike K. (12), koju je oteo „Malčanski berberin“, a koja je juče pronađena živa, unio je strah među roditelje u Srbiji.

Kako je djevojčica oteta na putu do škole, kojim prolazi svakog dana, nema roditelja koji nije pomislio da to može da se dogodi svakom djetetu.

Ovaj slučaj posebno je uznemirio mještane Malče kod Niša, gdje je Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, živio.

O tome koliko je utjerao strah u kosti sugrađanima najbolje govori podatak da su roditelji ovog sela masovno šišali kćerke čim se prošle godine pronijela vijest da je opet na slobodi. Sve dok ga ne uhapse, roditelji u ovom kraju sigurno ne mogu mirno da spavaju.

– Otmica, kao uostalom i svaki nestanak djece, dodatno pojačava reakciju straha kod roditelja. To može biti izraženo do te mjere da preduzimaju nekad nepotrebne mjere opreza, umjesto da se fokusiraju na kontinuirano učenje djece kako da reaguju kada im priđe nepoznata osoba ili kako da procjene kada je ponašanje druge osobe bezbjedno prema njima, a kada nije – objašnjava Nikolina Milosavljević, psiholog i savjetnik za roditelje.

Tako zbog pojačanog osjećaja straha pojedini roditelji u ovim situacijama ne puštaju djecu da izađu u parkić sami ili ih prate na trening na koji su do tada išli bez pratnje.

– Budući da od kidnapovanja nijedno dijete nije sto posto zaštićeno, važna je preventiva. Djecu treba naučiti da prepoznaju opasnost na vrijeme, da ne razgovaraju sa nepoznatim osobama, ne mijenjaju poznatu maršrutu do škole, obavijeste roditelje o aktivnostima nakon nastave, da ne ulaze u automobil nepoznatih ljudi. Treba im objasniti i da ne treba da stupaju u kontakt sa nepoznatim osobama, koji ih mame slatkišima ili drugim sličnim stvarima jer su i takve osobe veliki izvor opasnosti – ukazuje Milosavljevićeva.

Ali iako djecu treba učiti oprezu, nema mjesta panici. Podaci pokazuju da su otmice djece rijetke, a da je u 90 odsto prijavljenih slučajeva nestanaka djece u pitanju – bježanje od kuće.

Nismo mi u paranoji nego su vremena drugačija

Beograđanka Zorica Otašević, mama dvije djevojčice, kaže da ju je slučaj male Monike potresao i uznemirio.

– To što se njoj desilo može da se dogodi svakom djetetu, mom detetu, vašem. Koliko god da pričate djeci i pokušavate da im objasnite da nisu svi ljudi dobri, treba imati u vidu da su i dalje djeca, neiskvarena i naivna. Roditelji danas nisu u paranoji što ne puštaju djecu da idu u parkić sami, jednostavno vremena su se promijenila i nije kao u vrijeme kad smo mi bili mali. Zato oprez treba da bude na prvom mjestu, i deci i nama – ističe ova mama.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок