Žarko Popović

Sramna izjava o ubijenoj Tijani Jurić: Zamisli pustiš kćerku u gluvo doba noći

  • Извор: Телеграф
  • 03.01.2022. 14:19

Nakon gostovanja u emisiji na TV "Vesti" gdje je bivši šef odsjeka za krvne delikte Žarko Popović komentarišući ubistvo 15-godišnje Tijane Jurić pitao zašto je kasno noću bila na ulici, noseći kratak šorts, sličnu izjavu ponovio je u drugom televizijskom gostovanju.

Popović je na TV Happy nastavio polemiku na tu temu, govoreći o ocu ubijene djevojčice u kontekstu njegove odgovornosti za odgoj kćerke.

"Počeo je čovjek da daje stručna mišljenja. Ja sam pitao Predojevića ko je on da to objašnjava. Kristijane", obratio se drugom gostu emisije, Kristijanu Goloboviću".

"On je otac djevojčice koja je ubijena sa 15 godina na magistralnom putu u neko gluvo doba noći. Gdje je tu njegova odgovornost za to da pusti maloljetnu djevojčicu u to doba? Kristijane, zamisli ti da pustiš svoju kćerku da šeta ispod Plavog mosta", obratio mu se ponovo.

Tim povodom otac ubijene Tijane Jurić oglasio se na društvenim mrežama.

On je u svojoj objavi pozvao da se prestane sa moralnom osudom i sa opravdavanjem ubistva. Tražio je da se ne dozvoli komentarisanje mrtvog djeteta, ističući da se time vrijeđaju osjećanja ne samo porodice, već i prijatelja ubijene Tijane.

"Kako možeš da procjenjuješ moral jednog djeteta i ko ti daje na to pravo? Da li zaista želite da neko od nas roditelja izgubi razum i učini neko zlo poslije ove količine uvreda? Nemam problem kada sam ja meta napada, ne želim niti hoću da budem žrtva, promijenili smo ime organizacije, činimo sve da ona može mirno počivati. Zašto je onda ne ostavite na miru? I da je dijete bilo ispod 'plavog mosta' kao što nije, da je nosilo kratke pantalone, i da je šetala u 'gluvo doba noći' na magistrali te kobne večeri, kao što nije, da li je to opravdanje za monstruozno ubistvo? Niko se od zvaničnika MUP nije oglasio niti ogradio od mišljenja svog dojučerašnjeg člana, šefa odsjeka za krvne delikte Žarka Popovića, i to jeste poruka. Svima nama. Poruka kako se i na koji način ova država ophodi prema stradaloj djeci i njihovim porodicama", napisao je između ostalog Igor Jurić.

Tijanin ubica osuđen na 40 godina, na pitanje zašto, rekao - ne znam

Podsjetimo, Tijana Jurić (15) ubijena je u noći između 25. i 26. jula prije 7 godina, a 12 dana njena porodica živjela je u nadi da je živa. Ipak, 7. avgusta do djevojčicinih najmilijih stigla je užasavajuća vijest, da je njeno tijelo pronađeno na zapuštenom smetljištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Tijana je, u petak veče, tog kobnog 25. jula, vozom otišla u Bajmok gdje joj žive baba i djed sa majčine strane. Na sebi je imala bijelu majicu, svijetle farmerice i bijele "starke". Stigavši u selo, javila se majci, a zatim otišla na turnir u malom fudbalu u Rati. Veče je provela sa svojim prijateljima.

Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne djevojčice i dječaka. Nasred puta, odlučila je da krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je isto veče pozajmila. Rastali su se kod bifea udaljenog svega 200 metara od bakine kuće.

Vraćajući se sama istim putem, Tijana je išla Ulicom JNA. Na uglu ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe srela je drugare oko pola sata poslije ponoći. Na pitanje kuda se uputila, odgovorila je da ide da vrati pozajmljen duks.

Nastavila je ulicom Tri istarske žrtve, prešla prugu i krenula zemljanim putem koji vodi do sportskog terena na kojem ju je čekao drug čiju je duksericu pozajmila. Kako dugo nije došla, drug sa terena krenuo joj je u susret.

Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu, stotinak metara dalje, nalazila se njena bijela patika, kao i vještački nokat.

Već jedan sat poslije ponoći prve večeri djeca i drugi stanovnici Bajmoka počeli su da traže Tijanu. Policija se u potragu uključila u 1.30, a zatim i žandarmerija.

Nekoliko dana kasnije, 29. jula, ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je signal Tijaninog mobilnog telefona posljednji put detektovan dva kilometra od graničnog prelaza prema Mađarskoj. Odmah je ostvaren i kontakt sa njihovim nadležnim organima, kao i službom Interpola.

Dani, puni neizvjesnosti i očaja, proticali su...

A onda, kasno u noć, 13. dana potrage, 7. avgusta, oko pola jedan, objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić, a da je njeno tijelo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mjesta na kojem je oteta u Bajmoku.

"On je u noći između petka i subote bio u Bajmoku, udario Tijanu svojim vozilom, prišao joj, nije bila teško povrijeđena kada je počela da traži pomoć, on ju je uhvatio za vrat, udarao, ubacio u svoje vozilo, odvezao u atar", rekao je tada ministar na konferenciji i dodao da je djevojčica tu i ubijena.

Policajci su Đurića pronašli u mesari u Surčinu, kako potpuno mirno siječe meso. Na mjesto gdje se nalazilo djevojčicino tijelo Đurić je sam odveo policiju.

Djevojčicu je ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Za ovaj monstruozan zločin osuđen je na 40 godina zatvora. Kako je Tijanin otac izjavio poslije suđenja, na pitanje sudije zašto je ubio djevojčicu, Đurić je rekao "ne znam", podsjeća "Telegraf.rs".

Тагови: