Naoružani pripadnici ROSU na Jarinju pretresaju građane

"Srpski narod neće nijemo posmatrati šta se dešava"

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2021. 12:10

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pješke uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa sjevera Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice, prenosi "Kosovo onlajn".

Kosovska policija je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su na prelazima Brnjak i Jarinje i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu koji se, prema informacijama sa terena, nalaze raspoređeni širom sjevera Kosova i Metohije.

Sa okupljenim Srbima na Jarinju nalaze se i predstavnici Srpske liste koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rješavanju ovog problema. 


SRPSKI NAROD NEĆE NIJEMO POSMATRATI ŠTA SE DEŠAVA NA SJEVERU

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je predsjedniku Vlade samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju da srpski narod neće nijemo posmatrati ono što se dešava, jer se ukidanjem srpskih tablica ukida i život na sjeveru Kosova i Metohije.

"Reč je o vozilima koja između ostalog treba da voze naše bolesnike, treba da prevoze našu decu, osnovne životne namirnice", rekao je Petković.

On je ocijenio skandaloznim ponašanje Kurtija da od ranog jutra šalje do zuba naoružane specijalne jedinice Rosu, sa više od 20 oklopnih vozila, na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak kako bi se krenulo sa oduzimanjem i skidanjem srpskih tablica.

Petković je naglasio da Briselski sporazum nije švedski sto sa kojeg Albanci mogu da uzimaju ono što im odgovara, a da ne poštuju ono što im ne odgovara.

"Ili će se taj sporazum poštovati ili ga neće biti", izjavio je Petković za Tanjug.

Veliki broj nezadovoljnih građana blokirao je administrativni prelaz Jarinje na putu Leposavić-Raška iz oba smjera zbog odluke Prištine da ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

Prethodno su specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova Rosu raspoređene na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom - Jarinju i Brnjaku. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)