Ступа на снагу 1. јула

Шта Србији доноси Уговор о слободној трговини са Кином?

 • Извор: Танјуг
 • 11.05.2024. 13:36

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић нагласио је данас да ће Уговор о слободној трговини са Кином, који ступа на снагу 1. јула, донијети велику добробит Србији и српским произвођачима и нагласио да ће, између осталог, захваљујући томе 10.412 домаћих производа бити ослобађано од царине.

“Србија је једина земља у Европи која има тај споразум, за наше компаније и привреду отворили смо врата највећег тржишта на свијету. Више од 10.400 производа ће бити ослобођнео на том тржишту, и то је по мом мишљењу мала револуција – велика шанса за све компаније”, казао је Момировић новинарима на аеродрому “Никола Тесла” гдје је испратио други авион хуманитарне помоћи намијењене угроженом становништву у Појасу Газе.

Министар је нагласио да је Уговор конкретна мјера која ће допринијети остваривању циљева из Програма “Скок у будућност”.

Подсјетио је да је само у прошлој години извоз смрзнуте малине имао раст на кинеском тржишту од 350 одсто.

“Од првог јула, када уговор ступи на снагу, царина за смрзнуту малину више неће постојати. Тако да су то велике ствари, велики револуционарни кораци”, нагласио је и подсјетио да ће тај споразум и сви постигнути споразуми давати своје ефекте у наредним годинама и да је то веома добра ствар.

Момировић је то изјавио одговарајући на питање новинара да прокоментарише посјету кинеског председника Си Ђинпинга Беогаду и бенефите које се могу очекивати у економском погледу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.