Београд

Столтенберг: Заједница српских општина - кључ за нормализацију односа

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 11:40

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да подржава оснивање Заједнице српских општина на Косову и Метохији, јер је то кључ за нормализацију односа, те позвао Београд и Приштину да наставе дијалог.

Столтенберг је рекао новинарима да је на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем било ријечи о недавним тензијама на сјеверу Косова и значају мировне мисије Кфора, који, како је навео, двије деценије гарантује безбједно окружење за све заједнице и наставиће да то ради непристрасно као дио мандата УН.

Он је поздравио блиску сарадњу Србије и Кфора како би се избјегли било какви неспоразуми, те додао да рачуна на све стране, Београд и Приштину, да раде на смањењу тензија како би се избјегли ескалаторни поступци.

"Насиље не може да се допусти, они који су то учинили морају да се изведу пред лице правде. НАТО је распоредио додатних хиљаду војника и тешко наоружање на Косову због насиља, што показује да је спреман да очува мир", рекао је Столтенберг.

Он је оцијенио да гомилање снага Војске Србије близу административне линије са Косовом не би помогло ситуацији.

Столтенберг је рекао да је са Вучићем разговарао о томе да поново почну заједничке војне вјежбе Србије и НАТО-а, те да се нада да ће таква сарадња бити настављена.

Он сматра да НАТО и Србија могу више да учине и да имају партнерство које иде далеко ван ових питања.

"Чињеница да имамо заједничке војне вјежбе не значи да то подрива неутралност Србије. Србија је врло јасно ставила до знања да ће остати неутрална земља, ван војних блокова и ми то поштујемо. Вјерујемо да као и неутрална земља Србија може блиско да сарађује са НАТО-ом. То је од обостране користи", истакао је Столтенберг.

Столтенберг је у Београд допутовао из Приштине, а турнеју по западном Балкану започео је у БиХ. Он ће из Београда отпутовати у Сјеверну Македонију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок