"Hidrokontest 2018"

Studenti Mašinskog fakulteta najbolji na svijetu u trci brodova

  • 12.09.2018. 20:55

Tim studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojio je prvo mjesto u trci brodova za prevoz teškog tereta i četvrto mjesto u nadmetanju plovila za prevoz lakog tereta na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2018" u Francuskoj.

Na takmičenju "Hidrokontest" učestvovalo je 40 timova studenata brodogradnje vodećih svjetskih univerziteta sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila. 

Studenti su imali zadatak da samostalno projektuju i izrade jedno ili dva plovila sa kojima su se nadmetali u trkama prevoz teškog tereta, u trci lakog tereta, kao i u trci izdržljivosti. 

Učesnici su od organizatora dobili elektromotor snage 1.200 vati, a efikasnost plovila zavisila je isključivo od znanja, kompetencija i vještina studenata da naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama. 

Ovogodišnji tim Mašinskog fakulteta činilo je petnaestoro budućih inženjera brodogradnje: Matija Vasilev, Igor Đorđević, Božidar Dulić, Nemanja Šurbatović, Milica Stojanović, Marko Veg, Luka Gradinac, Aleksa Kovinić, Anđela Orlović, Filip Lakić, Đorđe Branković, Aleksandar Subić, Saša Stjepanović, Petar Karadžić, Anđelka Leštanin i Stefan Zecević. 

Studenti Mašinskog fakulteta su prošle godine prvi put učestvovali na takmičenju "Hidrokontest", kada su osvojili drugo mjesto u trci prevoza lakog tereta i treće mesto u trci teškog tereta.