Масакр у Основној школи Владислав Рибникар

Студент свједочио масакру у школи: Рука му је била мирна, лице хладнокрвно

  • Извор: Мондо.рс
  • 19.10.2023. 21:42

Студент историје Д. П. налазио се у учионици историје кад је 3. маја почео масакр у ОШ "Владислав Рибникар". Младић, који је био свједок злочина, има статус оштећеног у предмету против родитеља дјечака. Успио је да се спаси јер је искочио кроз прозор кад је дјечак са пиштољем у руци ушао у кабинет.

Откривено је шта је испричао током свједочења у тужилаштву. Младић Д. П. који има статус свједока оштећеног, испитан је у јуну мјесецу пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду. Д. П. је тужилаштву испричао како је кобног дана, након рафалне паљбе која се чула из ходника школе, видио дијете које је отворило врата кабинета и ушло у учионицу са испруженом руком у којој је био пиштољ.

"Студент сам историје на Филозофском факултету гдје је пракса да се у току студија упућујемо у основне или средње школе, обично у групама од троје до четворо, на школску праксу. У тренутку када је дошло до пуцања у школи "Владислав Рибникар" био сам на пракси у кабинету историје када је у том тренутку час имало одјељење 7/2", испричао је младић.

Дјечак убица из Рибникара пристао да свједочи против оца

Дјечак убица из Рибникара пристао да свједочи против оца

Како је навео, тај дан у школи почео је као сваки други дан. "Дошао сам у школу у 07.50, 07.55 часова. Уобичајено сам се поздравио са портиром Драганом Влаховићем. Затим сам сачекао да менторка, наставница историје откључа кабинет и ушао сам са њом. Послије нас су ушла дјеца. Час је трајао сасвим нормално првих 35 минута, а онда око 08.36 до 08.37 часова зачули су се хици из ходника школе. Нисмо били сигурни одакле звук долази, помислили смо да су у питању петарде. Мислим да сам чуо око 15 хитаца са прекидима, а након тога је наступила тишина 20 до 30 секунди", наводи студент даље.

Он је испричао да је сједио у посљедњој клупи до прозора, дијагонално од улаза у кабинет. "Настао је мук, неко је можда нешто рекао, али смо се сви питали шта се то догађа. Затим је тај дечак, за кога тада нисам знао како се зове, отворио врата, видјела се испружена рука са пиштољем, а ранац му је висио са рамена до кука. Уперио је пиштољ у наставницу, након чега сам искочио кроз отворен прозор, али нисам сигуран да ли сам током искакања или непосредно пре тога чуо пуцањ. Не знам да ли је прво пуцао у наставницу, али након што сам ја искочио, потрчао сам ка ограђеном делу дворишта и видио да су још двојица, тројица дјечака искочили и отишли на Цветни трг", препричава Д. П. и додаје да је све то вријеме чуо много хитаца.

Подигнута оптужница за Рибникар: Оцу дјечака ће се судити за више кривичних дјела

Подигнута оптужница за Рибникар: Оцу дјечака ће се судити за више кривичних дјела

"Не могу да кажем колико тачно, али су се чули све вријеме док смо трчали ка излазу. Када сам искочио чули су се гласови, вриска и крици. Приликом излазу из дворишта према Цветном тргу већ сам узео телефон и позвао полицију", казао је.

Д. П. истиче да је видио дјечака нападача, као и да зна да је ученик 7/2 јер га је већ видио раније. "Напомињем да ми ништа није посебно остао у сјећању, али сам знао да је из тог одељења. Два пута сам прије овог догађаја био у одјељењу 7/2, имам биљешке са часова. Нисам примијетио никакав посебан однос према њему или нешто друго карактеристично у односу на њега или у вези са њим. У моменту када је дјечак који је пуцао ушао у учионицу, нисам се сјетио ко је он, али сам се касније досјетио да је он ученик 7/2, када сам видио његове слике у медијима. Нисам примијетио да је носио нешто друго осим ранца, сјећам се да је имао црни дукс", навео је младић у тужилаштву.

Ово је нова директорица ОШ

Ово је нова директорица ОШ "Владислав Рибникар"

Пуномоћник је питао Д. П. да ли може да покаже у каквом положају је видио дјечака који је пуцао. "Врата учионице се отварају према споља, ка ходнику. Видео сам да дјечака у стојећем положају, са потпуно испруженом лијевом руком у којој је држао пиштољ и са ранцем који је висио о његовом лијевом рамену и био наслоњен на његов лијеви кук. Када сам видио руку, била је мирна, није дрхтала, а израз лица је по мом мишљењу био хладнокрван", наводи студент.

Како даље истиче, није чуо да је дјечак било шта рекао док је он био у учионици. "Двије до три секунде након што је дјечак ушао, ја сам искочио кроз прозор да бих сачувао свој живот. Видјевши дјечака са пиштољем у руци, повезао сам са хицима које сам претходно чуо. Оно што сам чуо у односу на претходне хице, прије него што је дјечак ушао у учионицу, могу да опишем повремено као појединачне хице, а повремено као хице у серији од два, три или четири везана пуцња", исприао је младић.

Pojavila se stranica iz dnevnika djevojčice ubijene u

Pojavila se stranica iz dnevnika djevojčice ubijene u "Ribnikaru": Njene riječi bole

Он је описао и да је катедра наставнице била на средини, у врху средњег реда. "Наставница је у тренутку уласка ученика, који је пуцао, стајала, рекао бих испред катедре, окренута ка ученицима. Све што памтим у погледу понашања наставнице је да се окренула ка нападачу, али ничега више", закључио је Д. П. и изјавио да се не придружује кривичном гоњењу против оца дјечака.

Подсјетимо, 3. маја убијено је осам ђака и школски чувар, а рањено шесторо ученика и наставница историје. Једна од рањених девојчица преминула је 12 дана касније, 15. маја, у болници. 

Пратите нас и путем Вибера