Вратио се корјенима

Сулејман Муратовић постао Душан Обреновић: Родитељи су ме подржали

  • 08.02.2024. 20:50

Душан Обреновић, 2016. године прешао је из ислама у православље, а гдје год се појави изазива пажњу, посебно откако је 2018. године јавност сазнала за његову причу.

Овај храбри младић поносно истиче да се, заправо, вратио својим корјенима и да му је сада душа на мјесту. Његови суграђани кажу да је Душан необичан по понашању, али чист у срцу.

– Ја нисам прешао, пошто су наши преци били православни, ја сам се само вратио – каже он.


Живи у Косовској Митровици, из мјешовитог је албанско-бошњачког брака, а гдје год се појави изазива пажњу, посебно откако је 2018. године јавност сазнала за његову причу.

Наиме, рођен је у Брчком, у муслиманској породици. Почетком рата његови су се преселили на Косово, гдје се он упознао с православљем и љепотама православних светиња, преноси Мондо.

– Моји јесу били муслимани по рођењу, али у суштини, били су атеисти. Нису држали ни до какве религије, нити су се тиме оптерећивали. Мене је православље увијек привлачило и отац ми је је једном приликом испричао да моја породица потиче од српске династије Котроманић, а да су наше претке Турци на силу превели у ислам. Тада сам схватио да крв није вода и да моје симпатије и интересовање за православље нису случајни - објашњава Душан и додаје:

– Одлучио сам да се крстим, да више не будем Сулејман Муратовић, већ Душан Обреновић и моји су то прихватили. Иако отац и мајка однос према религији нису промијенили, дакле и даље су атеисти, сада са мном славе Божић, Ускрс, али и моју славу, Светог Јована, коју сам примио. Једноставно, воле ме и ријешили су да ме подрже - каже он.

Отац се није противио његовој одлуци, док мајка није била баш одушевљена.

- Отац ми је рекао: “Сине, ако си ти тако одлучио, то је твоја ствар“. И ја, ето, уз Божију помоћ (крсти се) 2016, осми мај је био, на Марковдан, крстио сам се у манастиру Бањска, код оца Данила, игумана. Сестра се није бунила, а мајка није била одушевљена – присјећа се Душан, који се у православље заљубио одмалена.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а славу Светог Јована. Већина пријатеља из Косовске Митровице је прихватила његову одлуку, али има и суграђана којима се то није допало.

- Искрено, било је провокација и неразумевања, посебно од Албанаца, али, било је и православаца којима нисам био јасан. Међутим, мене то не дотиче. Вратио сам се оном исконском у мени, правој вјери мојих предака која им је насилно била узета, и ја сам то одлучио да вратим – каже овај младић, који је доскора радио као помоћни радник у Манастиру Стањевићи у Црној Гори, али се ипак вратио на Косово.


Душан каже и да је вјера потребна, нарочито људима у Косовској Митровици, граду који је национално дубоко подијељен, коме треба мир. Он је свој нашао у цркви.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм