Srbija

Tuga: Aleksandra sa djecom bez grijanja na -7, loži ormare i krevete

  • Izvor: RTS
  • 09.02.2023. 22:09

Dvadesetrogodišnja Aleksandra Horvat iz Gospođinaca sa jednomjesečnom bebom i četvorogodišnjim sinom živi u oronuloj kući bez struje.

Nemaju ni vode, a ni grijanja. Da bi se zgrijali u ovim hladnim danima Aleksandra loži namještaj.

Tročlanu porodicu novinari su zatekli ispred kuće na sedam stepeni ispod nule.

Majka je naložila vatru pa su čekali više od sat vremena da iz sobe od nekoliko kvadrata izađe dim koji propušta zakrpljeni šporet.

A drva često nema pa se za ogrjev snalazi kako može, piše "RTS".

"Izlupala sam krevete te koje sam imala, ormare što sam imala, većinom sam sve izlupala da imam za djecu", kaže Aleksandra i priznaje da je mnogo teško.

Nemaju ni drva, ni hrane, ni sredstava za higijenu, bolje rečeno, nemaština je velika...

Nikola baš danas puni tačno mjesec dana i kupa se u lavoru u kome se prethodne noći zaledila voda koju je majka pozajmila od komšija jer svoju nema.

"Kad dovučem, voda zamrzne, onda imam po tim loncima vodu i kad potpalim treba da se čeka duže vrijeme. Dimi se jako i treba da izađemo iz prostorije da bi izašao čitav taj dim. I ne smijem da ostavim djecu u taj čitavi haos", govori Aleksandra.

Kiriju plaća 4.000 dinara, a nema ni struju. Isključena je zbog duga koji su napravili prethodni stanari.

Povjerila se da joj je partner u pritvoru zbog nasilja u porodici. Tvrdi da ne dobija novčanu pomoć od države iz proceduralnih razloga jer nema prebivalište.

Ipak je kasno večeras stigla kakva-takva lepa vijest.

Radnici nadležnog Centra za socijalni rad izašli su na teren i zbrinuli majku i djecu u adekvatnu ustanovu. Navode da će u narednom periodu materijalno osnažiti i pružiti podršku porodici u saradnji sa svim drugim institucijama i Centrom na teritoriji na kojoj majka ima prebivalište.


(Foto: Screenshot / RTS)

Tagovi: