Расписан конкурс

У Србији дијеле куће грађанима: Услови једноставни

  • Извор: Блиц
  • 23.01.2024. 14:54

Нови конкурс за додјелу кућа на селу Влада Србије је расписала јуче, потврдио је министар Министарства за бригу о селу, Милан Кркобабић.

Заинтересованост се, тврди Кркобабић, повећава, а сви који испуне услове конкурса, добиће у власништво кућу са окућницом.

Три кључна програма Министарства за бригу о селу настављају свој континуитет и реализацију.

За програм куповине сеоских кућа са окућницом, који је и најпопуларнији, обезбијеђено је 500 милиона динара, за куповину минибусева и рјешавање питања мобилности сеоског становништва 120 милиона и за манифестацију “Михољски сусрети села” 50 милиона динара рекао је Кркобабић за "Блиц".


Језива несрећа: Дјевојчица (3) погинула, мајка тешко повријеђена

Језива несрећа: Дјевојчица (3) погинула, мајка тешко повријеђена

Он је додао да су телефони у Министарству усијани, да свакодневно стижу мејлови од грађана заинтересованих да се преселе на село.

За додјелу сеоских кућа са окућницом могу да конкуришу пунољетни држављани Србије: појединци, самохрани родитељи, брачни парови и ванбрачни партнери, млађи од 45 година који имају непрекидно пријављено боравиште најмање три године на територији Републике Србије. 

Битно је да не посједују непокретност, осим пољопривредног земљишта, као и да нису продали или поклонили некретнину у претходних пет година.

Најјефтинија кућа из овог програма кошта 399 хиљада динара, и налази се у селу Торак општине Житиште и има 64 метра квадратна и седам ари плаца. Куће од 1,2 милиона динара, односно око 10.000 евра, налазе се у општинама Сомбор, Сечањ, Зајечар, Ћуприја, Бојник…


Селма Бајрами након депортације из Србије ударила на Ђоковића

Селма Бајрами након депортације из Србије ударила на Ђоковића

Кућа са највећом окућницом од 2,5 хектара налази се у селу Дедевци, на подручју града Краљева. Та кућа од 134 квадрата са имањем сада је посјед младог пољопривредника који има свега 22 године.

Иначе, људи који добију кућу на селу од државе, не баве се само пољопривредом, него и сеоским туризмом, занатством и другим пословима који се могу обављати од куће, тако да у селима у Србији живи све више ИТ и маркетиншких стручњака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: