Petrović izjavio

U Srbiji do danas potvrđeno 2.238 slučajeva afričke kuge svinja

  • Извор: Агенције
  • 25.08.2023. 14:23

Direktor Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Miloš Petrović rekao je da je do današnjeg dana potvrđeno 2.238 slučajeva afričke kuge svinja na teritoriji 14 upravnih okruga Srbije.

On je na sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu istakao da je do današnjeg dana eutanazirano 31.417 svinja, od čega 14.125 na farmama.

- Sprovedene su sve mjere za sprečavanje širenja bolesti, uključujući i dezinfekciju na farmama, nova žarišta se obrađuju istog dana, što znači da nakon analize već sutradan idemo u akciju na terenu - rekao je Petrović.

On je dodao da će doći do odjavljivanja još 11 žarišta ako ne bude novih slučajeva sa afričkom kugom svinja.

Istakao je da će se naknada štete vršiti kada pristigne kompletna dokumentacija, a da je do današnjeg dana izrađeno 939 zahtjeva vrijednih 371 milion dinara.

- Mi vodimo intezivnu borbu od marta, a sam podatak da je broj eutanaziranih svinja manji na današnji dan ukazuje da imamo uspjeha. Kroz duži vremenski period ministarstvo radi na edukaciji i sprovođenju svih predviđenih mjera - istakao je on.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.