Saša Spasić

U toku istraga o nesreći u rudniku: "Proboj metana u ogromnoj količini"

  • Извор: СРНА
  • 02.04.2022. 09:30

U toku je istraga o nesreći u rudniku mrkog ulja "Soko", u kojoj je poginulo osam rudara, rekao je vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić i dodao da su povrijeđeni radnici dobro i da će Vlada Srbije brinuti o njima i o porodicama stradalih.

"Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su rijetki, mislimo da je bilo 95 procenata metana, ne vjerujem da je negdje skoro viđen", naveo je Spasić za RTS.

On je rekao da je u jami instalirana najsavremenija tehnologija i da dispečerski centar prati koncentraciju metana u svakom momentu, ali da ovakva situacija nije mogla da se predvidi.

Spasić je naveo da su mu rudari koji su iznosili stradale kolege rekli da u jami nije bilo nikakvih lomova.

"Niko nije mogao da reaguje na takvu koncentraciju metana, koja je dovela do istiskivanja kiseonika. Svaki rudar ima svog samospasioca kod sebe. Nisu imali ni sekund vremena da ga upotrebe", ukazao je Spasić.

Rudnik "Soko" kod Sokobanje radi u tri smjene, a u momentu izbijanje nesreće u oknu je bilo 67 rudara.

Zbog rudarske nesreće danas je proglašen Dan žalosti u mjestima u kojima su živjela osmorica stradalih rudara - u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.


(Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović)


Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.