Србија

Ускоро постаје пилот - Бањалучанка Габријела студент на Војној академији

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2024. 19:19

Бањалучанка Габријела први је студент из Републике Српске који је преко конкурса МУП-а добио шансу за школовање на Војној академији. На четвртој је години, а ускоро ће и званично постати пилот хеликоптера. Униформа је породична традиција, тако да јој није тешко било да донесе одлуку да, као млада дјевојка, крене супротним смјером од њених вршњакиња и да свој позив пронађе – међу облацима.

- Сви као мали гледамо авионе на небу и те трагове што остављају, и размишљала сам како је њима сада, и уопште која је слобода у ваздуху, ето, да узмемо примјер птица и како је њима поглед на свијет доље, тако да, знатижеља - прича Габријела Петрушић, студент Војне академије.

Међу троје студената из Српске је и Ђорђе из Лакташа. На трећој је години студија, а будућим колегама савјетује да вјерују у себе, јер процес пријема није лак. Након провјере физичких способности и теста из математике који се ради у Бањалуци, слиједе љекарски прегледи у Београду – можда и најзахтјевнији дио тестирања. Kо све то прође, иде на падобранску обуку са два скока, а затим и на селективно летење. Само најбољи, постају студенти Војне академије. Тек тада креће прави изазов – побиједити самог себе. 

- Најтеже је било прилагодити се на овај војнички начин живота, изаћи из своје зоне комфора у којој смо сви били у средњој школи и доћи у неки нови систем устајања рано и поштовања свих правила. Та дисциплина је јако важна, цијела војска је заснована на дисциплини. Тако да, ту нема говора, мора дисциплина да буде на највишем могућем нивоу - каже Ђорђе Пејчиновић, студент Војне академије.

Сав труд се заиста исплати, кажу кадети. Знају да их у Министарству унутрашњих послова чека сигуран посао. Из управе Војне академије кажу да, за потребе МУП-а Републике Српске, школују кадете на студијском програму пјешадија и војно ваздухопловство. 

- Универзитет одбране и Војна академија, свеукупно у добрим односима Србије и Републике Српске даје свој допринос, и ја верујем да наши кадети који су завршили студије на Војној академији дале моје мишљење а верујем и оцене наших министарстава - изјавио је Драган Трифковић, пуковник.

Kонкурс је отворен до 22. марта, а биће изабрано до пет кандидата који ће имати шансу да постану студенти војног ваздухопловства на Војној академији у Београду. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок